Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij szerint fordulópont jön, Washington Patriot rakétarendszert küld Ukrajnának

2022. december 22., csütörtök 06:07

Az Egyesült Államok Patriot nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának – jelentette be hivatalosan Joe Biden elnök, amikor a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, akit álló tapssal fogadtak a Kongresszusban.

Az ukrán államfő szerdán a déli órákban érkezett Washingtonba (a nap történéseiről itt találja tudósításunkat), ahol délután négyszemközt tárgyalt az amerikai elnökkel. Joe Biden a négyszemközti megbeszélés előtt megemlékezett arról, hogy 300 napja tart a háború, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei Európában és másutt továbbra is gondoskodni fognak arról, hogy Ukrajna rendelkezzen a szükséges pénzügyi, humanitárius és biztonsági segítséggel.

Az elnök a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Patriot-rendszer szállítása mellett az Egyesült Államok vállalja egyéb katonai eszközök közvetlen szállítását amerikai készletekből, valamint bizonyos szerződéses kötelezettségvállalásokat is, összesen 1,8 milliárd dollár értékben.

Az elnök kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a rakétarendszer szállítása nem jár a konfliktus szempontjából eszkalatív hatással, mert védelmi felhasználásról van szó, és nem támadó jellegű alkalmazásról.

Hozzátette, hogy ő és az ukrán elnök is békét akar, és ennek egyszerű módja az lenne, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntene, hogy kivonul Ukrajnából.

Ez viszont most nem fog megtörténni

– jegyezte meg Joe Biden, amihez hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a további segítségnyújtásra fordítják figyelmüket, hogy Ukrajna a harctéren legyen képes győzni.

Volodimir Zelenszkij a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy köszönetet mondani érkezett az ukrán emberek nevében az amerikai elnöknek és az Egyesült Államok polgárainak az elmúlt hónapokban nyújtott támogatásért. Úgy fogalmazott, hogy jó hírekkel tér haza, a most bejelentett pótlólagos katonai csomag legerősebb eleme a Patriot-rendszer, ami jelentősen növeli majd az ukrán légvédelem hatékonyságát.

Az ukrajnai humanitárius helyzettel kapcsolatban kijelentette, hogy a tél túlélési kérdéssé vált az ukrán emberek számára.

Beszélt Oroszország felelősség vonásáról, és arról is, hogy az amerikai elnökkel közösen van javaslat a béke elérésére is. Megállapította, hogy az elmúlt hónapok eseményei igazi partnerré és szövetségessé tették Ukrajnát és az Egyesült Államokat.

Harcolunk és meghalunk

Zelenszkij a Kongresszus tagjai előtt elmondott beszédében a The Guardian összefoglalója szerint a náci Németország elleni harchoz hasonlította az ukrajnai háborút. Mint mondta, hazája sosem fogja feladni az agresszor Oroszország ellen vívott harcát. 

Országaink szövetségesek ebben a háborúban, és a következő év fordulópont lesz. Ebben biztos vagyok. Olyan fordulópont, amikor az ukránok bátorsága és az amerikaiak elszántsága biztosítani fogja közös szabadságunk jövőjét

– fogalmazott beszédében az ukrán elnök, akit álló tapssal fogadtak a Kongresszus tagjai. Mint mondta, Ukrajna már győzött a lelkekben. „Nincs bennünk félelem. A világon senkinek sem kell félnie. Megszereztük ezt a győzelmet, és ez olyan bátorságot ad, ami az egész világot inspirálja.”

Zelenszkij az ukrajnai háborút az 1944-es ardenneki offenzívához hasonlította, amikor az amerikai csapatok megállították Hitler utolsó támadási kísérletét. „Az ukránok harcolnak és meghalnak, a legkevesebb, amit Amerika tehet, hogy fegyvereket küld, hogy ellenállhassunk” – mondta Zelenszkij, aki mögött a beszéde alatt Kamala Harris alelnök és Nancy Pelosi házelnök egy ukrán zászlót tartott.

Van tüzérségünk. Igen. Köszönöm. Elég ez? Nem igazán

– mondta az ukrán elnök, hozzátéve, az Ukrajnának küldött amerikai pénz nem adomány, hanem befektetés a globális biztonságba és demokráciába.

Az MTI összefoglalója szerint Volodimir Zelenszkij még elutazása előtt kiadott üzenetében a látogatás céljaként jelölte meg, hogy megerősítse Ukrajna ellenálló képességét és védelmi képességeit, valamint megvitassa az együttműködést országa és az Egyesült Államok között. Az amerikai törvényhozás ezen a héten elfogadhatja az Egyesült Államok 2023-as 1700 milliárd dollár kiadásról szóló költségvetését, amelyben 45 milliárd dollárt szánnak Ukrajna támogatására.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kongresszusban. Fotó: Nathan Howard / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok