Index Vakbarát Hírportál

Vádat emelhetnek Donald Trump ellen

2022. december 23., péntek 09:01

A 2021. január 6-i, az amerikai Capitolium elleni támadást vizsgáló kongresszusi testület csütörtökön késő este közzétette végleges jelentését, amelyben közölte, hogy Donald Trump volt amerikai elnöknek büntetőjogi vádakkal kell szembenéznie a halálos áldozatokkal járó zavargások szítása miatt.

A képviselőház különbizottsága csütörtökön és szerdán korábban nyilvánosságra hozta számos kihallgatásának és tanúvallomásának jegyzőkönyvét − közölte a Reuters hírügynökség

A több mint 800 oldalas jelentés, amely 18 hónap alatt készült, közel 1200 interjún és több százezer dokumentumon, valamint több mint 60 szövetségi és állami bíróság ítéletén alapul.

A jelentés 17 konkrét megállapítást sorol fel, tárgyalja Trump és néhány társa cselekedeteinek jogi következményeit, és ajánlja Trump és más személyek büntetőjogi vádemelését az igazságügyi minisztériumnak − derül ki a hét elején közzétett összefoglalóból. A jelentés jogalkotási ajánlásokat is felsorol egy újabb hasonló támadás megelőzésére.

A bizottság hétfőn felkérte a szövetségi ügyészeket, hogy négy bűncselekménnyel, köztük a nyomozás akadályozásával és lázadással vádolják meg a republikánus volt elnököt, ugyanis a 2020. novemberi választások eredményeinek megdöntésére tett erőfeszítésekkel és a kormány székhelye elleni támadás kirobbantásával vádolják.

Ahelyett, hogy tiszteletben tartotta volna azt az alkotmányos kötelezettségét, hogy gondoskodjon a törvények végrehajtásáról, Trump elnök a választási eredmények meghamisítására buzdított − állt a képviselőházi testület korábbi, 160 oldalas összefoglaló jelentésében.

Truth Social nevű közösségi platformján a végleges jelentés közzététele után posztolt kommentárjaiban Trump erősen pártoskodónak és boszorkányüldözésnek nevezte a jelentést. Azt mondta, hogy a jelentés nem vizsgálta a zavargások okát, a választási csalást.

A történelemben ilyen még soha nem fordult elő amerikai elnökkel

A demokrata vezetésű testületnek az igazságügyi minisztériumhoz intézett kérése nem kötelezi a szövetségi ügyészeket intézkedésre, de a történelemben először fordult elő, hogy a kongresszus büntetőjogi felelősségre vonásra javasolt egy volt elnököt. Trump novemberben jelentette be, hogy ismét indul az elnökválasztáson.

A szerdán és csütörtökön nyilvánosságra hozott átiratok között volt egy olyan, amelyből kiderült, hogy Cassidy Hutchinson volt fehér házi tanácsadó egykori ügyvédje azt mondta neki, hogy bagatellizálja el a Capitoliumban történt zavargásokhoz vezető eseményekről való tudását, és azt mondta neki, hogy minél kevesebbre emlékszik, annál jobb. Stefan Passantino ügyvéd azt tanácsolta Hutchinsonnak a bizottság előtti februári tanúvallomásra való felkészülés során, hogy mondja azt, hogy nem emlékszik bizonyos eseményekre.

Trump január 6-án reggel tüzes beszédet mondott támogatóinak a Fehér Ház közelében, és nyilvánosan megdorgálta alelnökét, Mike Pence-t, amiért az nem ment bele abba, hogy ne hitelesítse a demokrata Joe Bidenre leadott szavazatokat. A volt elnök ezután órákat várt a nyilvános nyilatkozattal, miközben támogatóinak ezrei tomboltak a Capitoliumban, rendőröket támadtak meg, és Pence-t akasztással fenyegették.

A 2020-as választási eredményeket éppen Pence és a törvényhozók hitelesítették, amikor a Capitoliumot megtámadták, miután Trump hetek óta hamisan állította, hogy megnyerte a választást.

(Borítókép: Al Drago / Pool / Getty Images)

Rovatok