Index Vakbarát Hírportál

Jóval többen halhattak meg a járványban Indiában

2022. december 23., péntek 14:08

Néhányan azt mondják, hogy szeretteik a betegségben haltak meg, de nincs meg a dokumentáció, amely bizonyítaná, így kártérítést sem kaphatnak.

A indiai Ram Bilas Kovind a The Wall Street Journal riportjában elmondta, hogy amióta tavaly elvesztette feleségét a koronavírus-hullámban, az észak-indiai Kanpur városában többször is elutasították a hatóságok, miután sikertelenül próbált kártérítést kérni az indiai Covid-áldozatok számára.

Bizonyítékot kérnek tőlünk. Hogyan tudjuk bizonyítani, amikor nem vizsgálták meg, amikor nem került kórházba? A környéken szinte mindenki egyszerre volt beteg

− mondta a 69 éves férfi. 

A legutóbbi, októberi fesztiválszezonban a járvány legsötétebb napjai távoli emléknek tűntek. Az indiai hatóságok feloldották a légi közlekedésre vonatkozó maszkrendeletet, az emberek a piacokra özönlöttek, hogy megvásárolják az ajándékokat, a szállodák pedig nagyszabású ünnepségekre készültek az esküvői szezonban. De nem mindenki tudott túllépni India brutális koronavírus-hullámain, és különösen a 2021-es év traumatikus tavaszán, amikor a rendkívül fertőző delta-változat megbénította a kórházi rendszert.

A családok azért küzdöttek, hogy kórházi ellátást és oxigént szerezzenek szeretteiknek. Ahogy a halálesetek száma megugrott, a hamvasztási helyszínek kapacitásai nem voltak elegendők, és egyes családok ahhoz folyamodtak, hogy halottaikat a folyóba temessék. 

Sokkal többen halhattak meg a hivatalos számoknál

2021 júniusában az indiai legfelsőbb bíróság két közérdekű beadványra vonatkozó döntésében elrendelte, hogy a kormány fizessen kártérítést a koronavírusban meghalt emberek családjának, és utasította a nemzeti katasztrófavédelmi ügynökséget, hogy dolgozzon ki erre egy eljárást. A bíróság később jóváhagyta azt a tervet, hogy a családoknak 50 ezer rúpiát (230 ezer forintot), Indiában sokak számára jelentős összeget fizessenek az államok. Az indiai egészségügyi minisztérium iránymutatásokat adott ki a kártérítési igényekre vonatkozóan − például azt, hogy a halálesetnek a diagnózistól számított egy hónapon belül kell bekövetkeznie.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint Indiában 4,7 millióval több ember halt meg, mint amennyire számítani lehetett 2020 elejétől – amikor a világjárvány elkezdte globális terjedését – 2021 végéig. Ez körülbelül tízszerese a hivatalos számoknak. Az ügynökség ezt a többlethalálozást közvetlenül a járványnak tulajdonítja, valamint annak, hogy az emberek más betegségek miatt nem tudtak egészségügyi ellátáshoz jutni.

India vitatta a számokat, mondván, hogy nem ért egyet a becsléshez használt módszertannal. Azt állította, hogy a világjárvány kezdete óta nem sokkal több mint félmillió ember halt meg Indiában koronavírusban.

Közegészségügyi kutatók szerint kevés ország tudta megfelelően felmérni a világjárvány valódi áldozatainak számát, és a koronavírus halálozásokra gyakorolt hatásának átfogó megértése továbbra is létfontosságú India egészségügyi programjai számára.

India fiatal demográfiai összetétele ellenére a halálozás megdöbbentően magas volt. Tanulmányunk kimutatta, hogy voltak olyan hetek − még a csúcspont előtt is −, amikor a halálozási többlet a világon a legmagasabbak között volt. Anélkül hogy tudnánk, ki halt meg és miért, hogyan tudná India, hogy mit kell helyrehozni?

− mondta Satchit Balsari, a Harvard Medical School sürgősségi orvoslási tanszékének adjunktusa, az augusztusban közzétett tanulmány egyik szerzője, aki a pandémia idején a Gudzsarát államban bekövetkezett többlethalálozást vizsgálta. 

(Borítókép: Rebecca Conway / Getty Images)

Rovatok