Index Vakbarát Hírportál

Robbanás Pakisztánban, pokolgép végzett három emberrel a fővárosban

2022. december 23., péntek 19:06

Pokolgép robbant Pakisztán fővárosában, három ember, köztük a két feltételezett elkövető is meghalt – közölte az iszlámábádi rendőrség pénteken. A pénteki robbantást a pakisztáni tálibok szinte azonnal magukra vállalták. A merényletben három rendőr és hét civil sebesült meg, az elkövetőkön kívül egy rendőrtiszt is életét vesztette.

A rendőrség beszámolója szerint a robbanás azután történt, hogy egy rendőrtiszt az egyik ellenőrzési pontnál megállította az autót. Utasai azonban – egy férfi és egy nő – ahelyett, hogy félreálltak volna, továbbhajtottak, és élesítették a járműbe rejtett robbanószerkezetet. Az utasokon kívül meghalt az igazoltató rendőr is. Az autót több motoros rendőr is üldözőbe vette, amiért az utasítás ellenére nem volt hajlandó megállni.

Sehbaz Sarif miniszterelnök nyilatkozatában elítélte a robbantást, és köszönetét fejezte ki a rendőr szolgálataiért. A pakisztáni rendőrség és a kormány több magas rangú tisztségviselője is részt vett Adíl Husszain elesett rendőr temetésén.

Mohamed Kalid Kuraszáni, a szélsőséges pakisztáni tálibok (TTP) szóvivője közölte: a szervezet fegyveresei azért hajtották végre az öngyilkos merényletet, hogy bosszút álljanak egy vezetőjük meggyilkolásán. Az Omár Kalid Kuraszáni néven ismert Abdul Vali tálib vezető augusztusban egy út menti robbantásban vesztette életét Pakisztán keleti részén. Halála nagy döbbenetet váltott ki a szélsőséges milícián belül, akik – bizonyíték vagy magyarázat nélkül – a pakisztáni hírszerzés ügynökeit hibáztatták a gyilkosságért.

A pakisztáni tálibok novemberben egyoldalúan megszüntették a kormánnyal kötött, egy hónapig tartó tűzszünetet, azóta számos támadást mértek az ország biztonsági szolgálatai ellen.

(Borítókép: A pakisztáni biztonsági szolgálat tagjai az Iszlámábádban elkövetett, autóba rejtett pokolgépes merénylet helyszínén 2022. december 23-án. Fotó: MTI / AP / Andzsum Navíd)

Rovatok