Index Vakbarát Hírportál

Megkorbácsolták az egyetemi kitiltások ellen tüntető afgán nőket

2022. december 23., péntek 09:22

A tálib felsőoktatási miniszter megvédte az egyetemek bezárását a nők előtt, miközben a globális ellenérzések egyre komolyabbak. Neda Mohammad Nadeem szerint a tilalomra azért volt szükség, hogy megakadályozzák a nemek keveredését. Az országban ritkán látott tüntetések törtek ki.

Az afganisztáni tálib kormány felsőoktatási minisztere megvédte a nők egyetemekről való kitiltásáról szóló döntését, amely világszerte negatív visszhangot és az országon belüli tiltakozásokat váltott ki − írta meg a The Guardian.

Afganisztán tálib vezetésű kormánya a hét elején bejelentette, hogy részben azért zárta be az egyetemeket a nők előtt, mert a női hallgatók nem tartották be az iszlám öltözködési és a különböző nemű diákok közötti interakcióra vonatkozó értelmezését.

A női egyetemi hallgatókat szerdán elküldték a campusokról, és a felsőoktatási minisztérium közölte, hogy további intézkedésig felfüggesztik hozzáférésüket a felsőoktatáshoz. Csütörtökön nők tucatjai gyűltek össze a Kabuli Egyetem előtt, hogy a döntés óta az első nagyobb nyilvános tüntetésen tiltakozzanak a fővárosban.

A fővárosban mintegy kéttucatnyi nő vonult az utcán, szabadságot és egyenlőséget követelve. Mindenki vagy senki. Ne féljetek! Együtt vagyunk

− skandálták.

Az Associated Press által megszerzett videón az egyik nő azt mondta, hogy a tálib biztonsági erők erőszakkal oszlatták fel a csoportot.

A lányokat megverték és megkorbácsolták. Katonanőket is hoztak magukkal, akik korbácsolták a lányokat. Elfutottunk, néhány lányt letartóztattak. Nem tudom, mi fog történni

− mondta. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a tálibok azzal próbálják az afganisztáni nőket „egy sötét, lehetőségek nélküli jövőre” ítélni, hogy eltiltják őket az egyetemek látogatásától.

Az afgán nők jobbat érdemelnek. Afganisztán jobbat érdemel. A tálibok épp most vágták el végleg azt a céljukat, hogy a nemzetközi közösség elfogadja őket

− írta később a Twitteren. 

Nem megfelelően öltözködtek

Neda Mohammad Nadeem megbízott felsőoktatási miniszter az üggyel kapcsolatos első kommentárjában az RTA afgán állami műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy a döntést több kérdés is indokolta.

Mondtuk a lányoknak, hogy viseljenek megfelelő hidzsábot, de nem tették, és olyan ruhát viseltek, mintha esküvői szertartásra mennének. A lányok mezőgazdasági és mérnöki tanulmányokat folytattak, de ez nem felelt meg az afgán kultúrának. A lányoknak tanulniuk kell, de nem olyan területeken, amelyek ellentétesek az iszlámmal és az afgán becsülettel

− mondta.

A felsőoktatási miniszter elmondta, hogy a tálibok „arra kérték a világot, hogy ne avatkozzanak bele a belpolitikájukba”, miközben elmondta, hogy a női oktatásról folyó tárgyalások folyamatban vannak.

Rovatok