Index Vakbarát Hírportál

Herszont támadják az oroszok, hét ember meghalt, többtucatnyian megsérültek

2022. december 24., szombat 13:40

Legkevesebb hét ember meghalt, és többtucatnyian megsebesültek a dél-ukrajnai Herszon városa elleni szombati légicsapásokban.

A robbanások a város központi negyedében lakóházakat és önkormányzati épületeket értek. A BBC arról számolt be, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij már közölte, hogy a térségben semmilyen katonai létesítmény nincs, a támadások érthetetlenek.

Ukrajna a múlt hónapban szabadította fel Herszon városát, amely az egyetlen olyan regionális központ, amelyet az agresszor orosz hadsereg a tíz hónapja kezdődött invázió óta el tudott foglalni. Mióta azonban kiszorították az oroszokat a városból, a megszállók a Dnyipro folyó túloldaláról lövik a várost. 

A BBC képsorain, illetve a közzétett videókon látható, hogy a lángokban álló autók és szétlőtt épületek között sok a holttest. Volodimir Zelenszkij a saját Telegram-csatornáján azt írta:

a közösségi média valószínűleg érzékeny tartalomként jelöli majd ezeket a fotókat, de ez nem érzékeny tartalom, ez az ukránok valódi élete.

Ukrajna elnöke a támadásokat gyilkosságnak minősítette, ahogy írta, ezek a megfélemlítés és élvezet kedvéért történt gyilkosságok. Oroszország tagadja, hogy a támadásokban civileket vett volna célba.

(Borítókép: Herszon 2022. december 24-én. Fotó. Ukrainian Presidential Press Service / Handout / Reuters)

Rovatok