Index Vakbarát Hírportál

Pekingben már a lakosság több mint fele koronavírusos

2022. december 24., szombat 08:01

Kínában csaknem 250 millió ember kaphatta el a koronavírust december első 20 napjában az ország vezető egészségügyi tisztviselőinek kiszivárgott belső becslése szerint.

Ha ez a becslés − amelyet a CNN nem tudott független forrásból megerősíteni − az 1,4 milliárd kínai lakos nagyjából 18%-át tenné ki, és ez lenne az eddigi legnagyobb Covid-19 járvány világszerte.

Az idézett számadatokat a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) szerdai zárt ülésén mutatták be, a Bloomberg hírügynökség szerint − amely az ügyet ismerő vagy a megbeszéléseken részt vevő forrásokat idéztek. A szerdai ülésről készült NHC-összefoglaló szerint a megbeszélés az új járvány által érintett betegek kezelésével foglalkozott − írta meg a CNN.

Pénteken a kínai közösségi médiában elterjedt egy másolat, amely állítólag az NHC ülésének feljegyzése volt, és amelyet a CNN is látott; a dokumentum hitelességét nem ellenőrizték, és az NHC nem válaszolt azonnal a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

A Financial Times és a Bloomberg is részletesen ismertette a hatóságok megbeszéléseit arról, hogyan kezeljék a járvány kitörését

A hivatalos adatok elbagatellizálják a helyzetet 

A két jelentésben idézett becslések között szerepelt az is, hogy csak kedden 37 millió ember fertőződött meg koronavírussal Kínában. Ez drámai ellentétben áll az aznap jelentett 3049 új fertőzés hivatalos számával.

A Financial Times két, az ügyet ismerő személyre hivatkozva azt írta, hogy Szun Jang −a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ igazgatóhelyettese − mutatta be az adatokat a tisztviselőknek a zárt ajtók mögött tartott tájékoztatón.

Szun kifejtette, hogy a Covid terjedésének üteme Kínában még mindig növekszik, és a Financial Times becslése szerint

Pekingben és Szecsuánban a lakosság több mint fele már fertőzött. 

A becslések azt követően születtek, hogy Kína december elején úgy döntött, hogy hirtelen feloldja a közel három éve érvényben lévő, szigorú zéró-Covid politikáját.

A számok szöges ellentétben állnak az NHC nyilvános adataival, amelyek december első húsz napjában mindössze 62 592 tüneteket mutató megbetegedésről számoltak be. Hogy az NHC hogyan jutott a Bloomberg és a Financial Times által idézett becslésekre, nem világos, mivel Kína már nem számolja hivatalosan a fertőzések teljes számát, miután a hatóságok bezárták a PCR-tesztelő helyszínek országos hálózatát, és közölték, hogy nem gyűjtenek adatokat a tünetmentes esetekről.

Kínában az emberek mostantól gyors antigénteszteket is használhatnak a fertőzések kimutatására, és nem kötelesek jelenteni a pozitív eredményeket. Hivatalosan Kína ebben a hónapban mindössze nyolc koronavírushoz kapcsolódó halálesetet jelentett − ez feltűnően alacsony szám, tekintve a vírus gyors terjedését és az idősek körében viszonylag alacsony átoltottsági arányt.

(Borítókép: Pekingi járókelők 2022. december 23-án. Fotó: Bloomberg / Getty Images)

Rovatok