Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is napi egymillió eurós bírságot kell fizetnie Lengyelországnak

2022. december 24., szombat 12:32

Lengyelországnak el kellene veszítenie az Európai Unióval az ellentmondásos igazságügyi reformok miatt folytatott jogi vitát − jelentette ki a közösség legfelsőbb bíróságának egyik tanácsadója véleményében, alig néhány nappal az után, hogy az ország ígéretet tett arra, hogy néhány intézkedést eltöröl, cserébe több milliárd eurónyi pénzeszköz felszabadításáért.

Lengyelországot az Európai Unió legfelsőbb bírái tavaly napi 1 millió eurós (400 millió forintos) rekordösszegű bírsággal sújtották, miután figyelmen kívül hagyta a bírák fegyelmezésére vonatkozó, vitatott rendszer felszámolását célzó bírósági utasítást. Az Európai Bizottság tavaly beperelte Lengyelországot a fegyelmi rendszer és a túlságosan kritikus bírák büntetését célzó törvény miatt − írta meg a Bloomberg hírügynökség

A lengyel törvény, amely „módosítja a rendes bíróságok és a legfelsőbb bíróság szervezetére vonatkozó szabályokat, sérti az uniós jogot” – állapította meg csütörtöki, nem kötelező erejű indítványában Anthony Collins, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka. A luxemburgi székhelyű bíróság legtöbbször követi az ilyen ajánlásokat.

Mivel Lengyelország nem hajlandó kifizetni a napi bírságot, a bizottság elkezdte visszatartani az ország számára elkülönített pénzeszközöket.

Lengyelország ezért előzetes megállapodást kötött az Európai Unióval olyan jogi változtatásokról, amelyek segíthetik az országot abban, hogy hozzáférjen a járvány utáni több mint 35 milliárd eurós finanszírozáshoz.

(Borítókép: Mateusz Morawiecki. Fotó: Pier Marco Tacca / Getty Images)

Rovatok