Index Vakbarát Hírportál

Lövöldözés Párizsban: ezt mondta a rendőröknek a fegyveres támadó

2022. december 24., szombat 06:53

Pénteken összecsapások törtek ki Párizsban, miután három ember meghalt egy kurd kulturális központban történt lövöldözésben. A rendőrség egy férfit őrizetbe vett, a támadóról kiderült, hogy korábban már többször is meggyűlt a baja a törvénnyel.

A Le Monde szerint az áldozatok mindannyian a kurd közösség tagjai voltak, és a kulturális központban és a kulturális központ előtt haltak meg. A központ szóvivője, Agit Polat azzal vádolta a francia hatóságokat, hogy ismételten nem védték meg a közösségüket, amely terrortámadásnak minősítette a lövöldözést.

Laure Beccuau párizsi ügyész közleményében azt állította, hogy a támadásban egy nő és két férfi meghalt, három ember pedig megsebesült.

Több lövést is leadott a támadó

Az Agence France-Presse megszólaltatott egy szemtanút, aki azt mondta, hét vagy nyolc lövés dördült el. A nő szerint teljes volt a pánik az utcában, mindenki rohant, hogy fedezéket találjon magának. Az utcában lévő egyik étterem tulajdonosa azt mondta, látták, amint egy idős fehér férfi belépett a kulturális központba, és tüzet nyitott. Az elkövető aztán állítólag besétált a szomszédos fodrászszalonba is.

A francia média arról számolt be, hogy egy 69 éves férfi követte el a fegyveres támadást. Beccuau elmondta, hogy a gyanúsítottat – aki a hírek szerint mozdonyvezetőként dolgozott a nyugdíjazásáig – december 12-én szigorú feltételek mellett engedték ki a börtönből, miután letöltötte a rá kiszabott büntetést. Francia sajtóhírek arról számoltak be, hogy a férfi korábban karddal támadt illegális bevándorlókra.

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin a pénteki lövöldözés helyszínén azt mondta, hogy a támadó célpontjai „nyilvánvalóan külföldiek” voltak, az azonban még nem világos, hogy a férfi bármilyen szélsőséges politikai szervezettel kapcsolatban állt volna, írja az MTI.

A párizsi ügyészség közlése szerint a férfit korábban kétszer ítélték el: 2016-ban emberölés kísérlete miatt, 2017-ben pedig illegális fegyvertartás miatt kellett bíróság elé állnia.

A Le Parisien egy meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva azt mondta, hogy a férfi pénteki letartóztatása során azt mondta a rendőröknek, hogy „nem szereti a kurdokat”, írja a Guardian.

A német kancellár is kifejezte együttérzését

„A franciaországi kurdok kegyetlen támadás célpontjai voltak Párizs szívében” – fogalmazott a Twitteren Emmanuel Macron francia elnök. Hozzátette: együttérez az áldozatokkal, szeretteikkel és azokkal, akik az életben maradásért küzdenek, emellett elismerését fejezte ki a rendvédelmi szervek bátorságáért és higgadtságáért.

Les Kurdes de France ont été la cible d’une odieuse attaque au cœur de Paris. Pensées aux victimes, aux personnes qui luttent pour vivre, à leurs familles et proches. Reconnaissance à nos forces de l’ordre pour leur courage et leur sang-froid.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 23, 2022

Olaf Scholz német kancellár pénteken részvétét fejezte ki, mondván, hogy „ma szörnyű tett rázta meg Párizst és Franciaországot”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is „legmélyebb együttérzését” fejezte ki az áldozatoknak, és a Twitteren azt írta, gondolatai a kurd közösséggel és Franciaország népével vannak ezen a „szomorú napon”.

My deepest sympathies go out to the victims of the attack at the Kurdish cultural center in Paris. My thoughts are with the members of the Kurdish community and people of France on this sad day.

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) December 23, 2022

Rovatok