Index Vakbarát Hírportál

Nem jó olasz vaddisznónak lenni

2022. december 24., szombat 08:05

A jövőben lelőhetik az olasz városokba betévedő vaddisznókat és megfelelő állategészségügyi vizsgálat után meg is lehet enni őket.

A tartományi hatóságoknak a jövőben lehetőségük lesz arra, hogy közlekedésbiztonsági okokból a városközpontokban vagy akár védett övezetekben végezzenek a vaddisznókkal. A lelőtt állatokat a megfelelő vizsgálatok elvégzése után el is lehet fogyasztani – derült ki a szerda este a római képviselőház által elfogadott költségvetési törvényből.

A döntéssel az állományt akarják csökkenteni. 

Becslések szerint mintegy 2,3 millió vaddisznó él Olaszországban. Az állatok gyakran betévednek a városokba, vidéken pedig megdézsmálják a vetést, nagy pusztítást okozva, írja a berek.hu.

Az olasz fővárosban, Rómában is sokszor megjelennek a szeméthalmok környékén, és az elmúlt hónapokban többször támadtak járókelőkre. Tavaly 13 halálos áldozata és 261 súlyos sérültje volt vaddisznók okozta baleseteknek.

Francesco Lollobrigida olasz földművelési miniszter üdvözölte a képviselőház döntését, míg az állatvédők tiltakoztak.

Nem egyedi eset

Időnként a magyar városokban, településeken is találkozhatunk kóborló vaddisznókkal.

Nyáron például egy egész vaddisznócsaládot lőttek ki a Szent János Kórház közelében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálta az állatok kilövésének körülményeit. Az esetre reagálva a XII. kerület önkormányzata azt közölte, hogy az állatok kilövéséről a Hegyvidéki Önkormányzatot előzetesen nem értesítették.

Az önkormányzat szerint a fegyverhasználat veszélyeztette a környéken tartózkodó, illetve közlekedő személyek, közöttük gyermekek életét és testi épségét, valamint a vagyonbiztonságot is, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a belterületen leadott lövések ügyében.

Egy másik nyári eset alkalmával tizennégy vaddisznó futott végig Debrecen egyik utcáján, amiről felvétel is készült. Helyi sajtóinformációk szerint nem a mostani volt az első eset a városban.

Még hogy nem ad magára

Más európai városban szem szokatlan ez a jelenség. Krakkóban például egy szépségszalonba rontott be egy vaddisznó.

Az állat „nagy lendülettel” futott be a helyiségbe

− közölte akkor a PAP hírügynökséggel Marek Aniol krakkói rendőrségi szóvivő. A szemtanúk szerint hat rémült személy menekült ki, az ajtót rázárták az állatra.

A város lakói egyébként is gyakran riasztják a hatóságokat a lakótelepeken megjelenő vaddisznók miatt. Az állatok más lengyelországi városok, például Varsó közterein is felbukkannak.

Rovatok