Index Vakbarát Hírportál

Korrupció miatt ítélték börtönre a Maldív-szigetek volt elnökét

2022. december 25., vasárnap 17:52

A Maldív-szigetek büntetőbírósága pénzmosás és kenőpénz elfogadása miatt tizenegy év börtönbüntetést szabott ki Abdulla Jamínra, a köztársaság egykori elnökére, emellett több milliárd forintnak megfelelő bírság megfizetésére kötelezték.

A törvényszék ötmillió dollár (1,9 milliárd forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezte az egykori elnököt. A bíróság abban találta bűnösnek Jamínt, hogy kenőpénzt fogadott el egy kormányzati tulajdonban lévő sziget haszonbérbe adásáért – számolt be az MTI.

Jamín 2013 és 2018 között irányította az indiai szubkontinenstől délre fekvő szigetcsoportot, azonban elveszítette az újabb választást Ibrahim Mohamed Szolih, jelenleg is hivatalban lévő elnökkel szemben. Ez nem az első eset, hogy bíróság mondja ki Jamín bűnösségét egy korrupciós ügyben.

Egy másik eljáráskor 2019-ben öt évet kapott pénzmosás miatt. 2021-ben azonban a Maldív-szigetek legfelsőbb bírósága semmissé nyilvánította az ítéletet. A bíróság arra hivatkozott, hogy az eredeti tárgyalás során használt bizonyíték ellentmondásos volt, és nem támasztotta alá minden kétséget kizáróan, hogy Jamín egymillió dollár (320 millió forint) értékű közpénzt sikkasztott el magáncélra.

A korábbi elnököt már hivatali ideje alatt is vádolták korrupcióval, a média elhallgattatásával és politikai ellenfeleinek üldözésével.

Rovatok