Index Vakbarát Hírportál

Tovább tombol a téli vihar az Egyesült Államokban

2022. december 25., vasárnap 08:53

Az Egyesült Államokban már legkevesebb 18 ember halálát okozta a rendkívüli téli időjárás, szombat estig bezárólag. A legtöbben autóbalesetben veszítették életüket, főként az ország északi államaiban, de volt, aki otthonában halt meg.

Az MTI beszámolója szerint az Egyesült Államokat szerdán északkelet felől érte el a sarkvidéki hideg levegő. A hidegfront erejére jellemző, hogy megdőlt a hőmérséklet-csökkenés rekordja is. 

A nemzeti meteorológiai szolgálat (National Weather Service) adatai szerint a Wyoming állambeli Cheyenne-ben szerdán

mindössze 30 perc alatt zuhant a hőmérséklet 6 fokról mínusz 16 fokra.

Mindeközben Colorado államban, Denver városában csütörtök reggel mínusz 30 fokot mértek, míg előző nap délben még 10 fok fölött volt a hőmérséklet. Az amerikai áramszolgáltatók összesített információi alapján szombaton a reggeli órákban

TÖBB MINT 1,6 MILLIÓ FOGYASZTÓNÁL SZÜNETELT AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÁS, FŐKÉNT TEXASBAN ÉS AZ ÉSZAKKELETI NEW ENGLAND RÉGIÓBAN.

A pénteki 5700 után szombaton újabb mintegy 2800 repülőjáratot kellett törölniük a légitársaságoknak, ami emberek milliói számára tette lehetetlenné, vagy nehezítette meg a karácsonyi utazást. A légitársaságok adatai alapján csak december 23-án és 24-én országszerte 3,4 millió embert szándékozott repülőre ülni.

New York kormányzója, Kathy Hochul  – aki pénteken időjárási vészhelyzetet hirdetett az államban – szombaton kezdeményezte a szövetségi szintű katasztrófa kihirdetését, ami az időjárás által okozott fennakadások és károk elhárítására központi pénzforrások igénybe vételét teszi lehetővé. Azt is javasolta, hogy az állam északnyugati részén élők, hacsak tehetik, ne hagyják el otthonukat.

A régióban, Buffalo városában annyi hó hullott le pénteken és szombaton, hogy – a kormányzó közlése szerint –a tűzoltók sem tudnak útnak indulni, ha beavatkozásra van szükség.

A város közelében még pénteken két ember halt meg, mert a mentők nem tudtak időben kiérni hozzájuk. Buffalo város repülőterét hétfőig lezárták. Az Erie-tó partvidékének egyes területein arra kérték az ott élőket, hogy hagyják el otthonukat, mert az erős szél áradásokat okoz, és a víz épületeket önthet el.

A télies útviszonyok, csúszós utak miatt számos autóbaleset történt. A legsúlyosabb Ohio államban történt, ahol – mint megírtuk – a rossz látási viszonyok közepette a havazásban mintegy 46 jármű rohant egymásnak, a balesetben 4 ember veszítette életét. Ohio állam kormányzója szintén azt kérte az emberektől, hogy maradjanak otthonaikban.

(Borítókép: Vastag hótakaró fedi a hadisírokat az Észak-Dakota állambeli Mandan katonai temetőjében 2022. december 22-én. Fotó: MTI/AP/The Bismarck Tribune/Tom Stromme)

Rovatok