Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Az ember mindent felfal, kiéhezett a hatalomra és a pénzre

2022. december 25., vasárnap 12:12

Egymás iránti szolidaritást, az élet valódi értékeinek keresését és a jót szolgáló cselekvést sürgette Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában tartott vigílián, amely 2019 óta az első olyan volt, amit korlátozások nélkül tartottak meg.

Az egyházfő elmondta: kétezer évvel Jézus születése után, annyi, díszekkel és ajándékokkal teli ünneplés, valamint a születést háttérbe szorító fogyasztás után fennáll a veszély, hogy elfelejtjük a karácsony igazi értelmét, amit a jászolban találhatunk meg, amely az egymáshoz való közelség, a szegénység és a gyakorlati tettek jelképe.

A pápa hozzátette: a jászolban az állatok táplálékra találnak, ezzel szemben az ember mindent felfal, kiéhezett a hatalomra és a pénzre, még saját testvéreit is elpusztítja.

„Mennyi háború! És milyen sok helyen még ma is eltapossák a méltóságot és a szabadságot! És az emberi mohóság első számú áldozatai mindig a törékenyek, a gyengék. (...) A korlátlan pénzre, hatalomra, élvezetekre sóvárgó emberiség nem ad helyet, ahogyan Jézussal is tette, a legkisebbeknek, a születendőknek, a szegényeknek, a feledésbe merülőknek” – fogalmazott Ferenc pápa, aki szerint a szegénység, a háborúk és az igazságtalanság „felfalta” a gyerekeket.

Az MTI beszámolója szerint a szentatya megjegyezte: Jézus az emberek közötti selejtezés és kirekesztés jászlában jelent meg.

A betlehemi kisgyermekben van minden gyermek, tekintsetek az életre, a politikára, a történelemre a gyerekek szemével

– jelentette ki.

Kifejtette: Isten ott van jelen, ahol az emberiség problémái vannak, a mindent felfaló birtoklás és fogyasztás teremtette közönyben, ott van, ahol a történések felőrlik az embereket, ott, ahol az embert saját bűntudata és tehetetlensége gyötri, ahol igazságra szomjaznak.

Ferenc pápa bátorságra szólított fel mindenkit a félelemmel, beletörődéssel, elkeseredettséggel szemben.

Isten jászolban születik, hogy segítsen neked is újjászületni, amikor úgy gondolod, elérted a mélypontot

– mondta az egyházfő.

Hozzátette, a betlehemi jászol szegénysége az élet igazi gazdagságát mutatja, ami nem a hatalom és pénz birtoklását jelenti, hanem a kapcsolattartást embertársainkkal. A szegények püspökeként ismert, 2018-ban szentté avatott salvadori Oscar Romerót idézte, miszerint a társadalmi, gazdasági, politikai változásoknak a szegények javát kell szem előtt tartaniuk.

Ferenc pápa úgy vélte, a jászolban született Jézus nem elégszik meg a jó szándékkal, a látszólagos tettekkel, az üres szavakkal, a külsőségekkel: „ne hagyjuk, hogy ez a karácsony úgy teljen el, hogy nem tettünk valami jót. (...) Jézus nevében adjunk vissza egy kis reményt azoknak, akik elveszítették”.

Két év óta először a bazilika teljesen megtelt, még a Szent Péter téren is székeket helyeztek el, hogy minél többen elférjenek. 

A Szentszék adatai szerint hétezren voltak a bazilikában.

Vasárnap délben Ferenc pápa a bazilika lodzsájáról mondja el karácsonyi üzenetét, amelynek központi témája a béke, majd Urbi et Orbi áldást ad. Tízezreket várnak a Szent Péter térre.

A papokra leselkedő démonokra figyelmeztetett

Az egyházfő a héten óva intette a Vatikánban dolgozókat azoktól a démonoktól, amelyek rájuk leselkednek, kijelentve, hogy mindenkinél nagyobb veszélyben vannak.

Mégis nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, mint bárki más, mivel ránk leselkedik az angyalbőrbe bújt démon, ami nem nagy robajjal, hanem virággal a kezében érkezik

– fejtette ki a pápa, aki beszédével igyekezett megnyerni az inkább konzervatív szemléletet vallókat is.

„Az ukránokkal a szívünkben karácsonyozzunk!”

A szentatya még december közepén, a karácsony közeledtével azt kérte az emberektől, hogy vásároljanak kevesebbet, ünnepeljenek meghitt körülmények között, de szerényebben, és inkább támogassák az ukrán embereket. Az egyházfő beszédében külön kiemelte, hogy jelenleg nagyon sokan szenvednek Ukrajnában, értük imádkoznunk kell, és lehetőségei szerint mindenkinek támogatnia kellene a bajbajutottakat és a rászorulókat.

A szentatya szerint ezekben a mostani időkben még fontosabb egy-egy gesztus megtétele.

Az emberek éheznek, fáznak, sokan meghalnak, mert nincs a közelben sem orvos, sem ápoló. Ne felejtsük el: igen, karácsonyozzunk; igen, békében az Úrral, de az ukránokkal a szívünkben! És tegyünk meg egy konkrét gesztust értük!

– szólította meg az embereket a pápa.

(Borítókép: Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában 2022. december 24-én. Fotó: Andreas Solaro / AFP)

Rovatok