Index Vakbarát Hírportál

Rénszarvasagancs és piros nózi az autón. De mit szól ehhez a rendőr?

2022. december 26., hétfő 12:54

A román rendőrség érti a viccet, de a járművek díszítésének is megvannak a határai.

Nagyon sokan éreznek ellenállhatatlan kísértést arra, hogy rénszarvasjelmezbe öltöztessék autóikat. (Az egyik ilyen kiegészítőket forgalmazó cég már a megnövekedett rendelésszámra tekintettel kénytelen volt átvételi korlátozásokat is bevezetni.) 

Ugyanakkor sokan nincsenek vele tisztában, hogy meddig lehet elmenni az autó díszítésében.

A Főtér című erdélyi hírportál most megkérdezte, hogy pontosan hol húzódnak a közúti közlekedésben még elfogadható határok.

A román rendőrség érdeklődésükre tisztázott néhány alapvető dolgot. A legfontosabb, hogy a sofőröket díszítőelemek miatt egészen addig nem fogják megbüntetni, amíg ezek nem befolyásolják a fékrendszert, a fényszórók normális működését, a látási viszonyokat, egyszóval, ha nem balesetveszélyesek.

Vicceskedve azt is hozzátették:

Például azzal, hogy ha az autója rénszarvas, akkor ön biztosan a Mikulás, de ennek ellenére sem lépheti át a sebességhatárt, nincs elsőbbsége mindenkivel szemben, és nem is parkolhat akárhol. Az az orr pedig nyugodtan lehet piros, de csak az autón – biztosan értik a célzást.

A kérdés komolyabb részét érintően viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy ünnepi fényárba borított, azaz nem szabvány szerinti fényekkel felszerelt kocsival tilos közlekedni, és szarvasbőgéssel vagy egyéb, gyáritól eltérő kürt hangjelzéssel sem tanácsos kísérletezni a forgalomban, mivel ezekért akár 870 és 1160 lej közötti (80 ezer forint körüli) büntetést is kiszabhatnak az ellenőrzés során.

Rovatok