Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik a feszültség Szerbia és Koszovó között, lövések dördültek a határon

2022. december 26., hétfő 17:42

Alekszandar Vucsics a koszovói határra vezényelte a szerb hadsereget, miután a térségben újabb lövöldözés tört ki. Az átkelő közelében több nagy hatótávolságú löveget sorakoztatott fel a szerb haderő.

A jarinjei adminisztratív átkelő közelében, a biztonsági zónában nagy hatótávolságú szerb ágyúk sorakoztak fel, emellett újabb katonai egységeket is a határra küldtek, miután Alekszandar Vucsics szerb államfő a határra vezérelte Milan Mojszilovics vezérkari főnököt.

A feladatokat, amit a hadsereg és én mint vezérkari főnök kaptunk, végre is hajtjuk. Lent a helyzet nagyon összetett és komplikált, a szerb hadsereg jelenléte szükséges, hogy a béke határa és szigete legyen

– idézi Mojszilovics szavait a Szabad Magyar Szó.

A lap továbbá arról ír, hogy vasárnap lövések dördültek Zubin Potokban, a koszovói albán rendőrök és a barikádokat emelő szerbek nyithattak tüzet egymásra, ezt azonban a koszovói rendőrség cáfolta. A Kfor képviselői közölték, hogy Zubin Potokban volt ugyan lövöldözés, de senki sem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett.

Őrizetbe vettek egy szerb rendőrt

A két ország közötti ellentét azután éleződött ki újra, hogy a koszovói hatóságok háborús bűnökkel vádoltak egy szerb rendőrt, akit őrizetbe is vettek Kosovska Mitrovicában. A helyi szerbek barikádállítással, valamint a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoztak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott több egykori koszovói szerb rendőrt.

A koszovói fél úgy vélekedett erről, hogy a barikádokat bűnbandák állították, a nemzetközi közösség pedig mindkét felet nyugalomra intette, és az úttorlaszok eltávolítását követelte.

(Borítókép: Fatos Bytyci / Reuters)

Rovatok