Index Vakbarát Hírportál

Putyin hajlandó tárgyalni Ukrajnáról, bár kissé hamiskásan cseng a hangja

2022. december 26., hétfő 09:54

A Rosszija1 állami televízióban sugárzott interjúban Putyin azt mondta, Moszkva bármikor kész tárgyalni Ukrajnáról, hogy befejeződjön a tíz hónapja tartó háború.

Az orosz elnök azzal folytatta, hogy tulajdonképpen mindenért a Nyugat felelős. Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben nyugati segítséggel döntötték meg és zavarták el az akkori oroszbarát ukrán kormányfőt. Az oroszok nem sokkal később, még ugyancsak 2014-ben magukhoz csatolták a Krím félszigetet és elkezdték a szakadárok támogatását a luhanszki és a donyecki régióban.

Putyin úgy fogalmazott, hogy az ő célja más, mint ellenfelei geopolitikai stratégiája. Azért támadták meg Ukrajnát, hogy megdöntsék a 2014 óta egymást váltó „neonáci ukrán vezetést”. A Nyugatnak viszont az a célja, hogy szétszakítsa Oroszországot. Az orosz elnök így folytatta:

A Nyugat egyértelműen leigázni és meghódítani akar bennünket. A mi célunk azonban egészen más, egyesíteni az oroszokat.

Az Aljazeera beszámolója szerint az elnök úgy folytatta, ők haladnak a jó irányba, hiszen megvédik a nemzeti érdekeiket, polgáraikat és népüket.

Nem hagyták szó nélkül az orosz propagandatelevízióban elhangzottakat az ukránok sem. Zelenszkij elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak, azt mondta, Putyinnak vissza kellene térnie a valóságba, hiszen ő az, aki nem akar valójában tárgyalóasztalhoz ülni. Moszkva nem akar egyezkedni, egyszerűen csak hárítja ilyen lózungokkal magáról a felelősséget.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. december 23-án. Fotó: Sputnik / AFP)

Rovatok