Index Vakbarát Hírportál

Több mint ezer vadászpilóta tiltakozik Benjámín Netanjáhú ellen

2022. december 27., kedd 12:38

Izraelben több mint ezer tartalékos vadászpilóta tiltakozott nyílt levélben Benjámín Netanjáhú miniszterelnök-jelölt formálódó koalíciója ellen – jelentette a Maárív című újság hírportálja kedden.

„Állítsuk meg a demokrácia elpusztítását!” – írta a legfőbb jogi vezetőkhöz hétfőn eljuttatott levélben a légierő 1197 tartalékos pilótája. Felhívásukat az izraeli jogrend legfőbb őreinek, köztük a legfelsőbb bíróság elnökének, a kormány jogi tanácsadójának, a Kneszet (izraeli parlament) jogtanácsosának és több más állami vezetőnek címezték. Mint ismeretes, csütörtökön iktatják be a Benjámín Netanjáhú által vezetett új jobboldali-vallásos izraeli kormányt – jelentette be hétfőn Jarív Levin izraeli házelnök.

Az aláírók között ismert tábornokok, a légierő korábbi vezetői, valamint az 555 patrióta nevű hazafias mozgalom tagjai is megtalálhatók. Felszólították az állami-jogi vezetést, hogy állítsa le a „demokrácia lerombolásának” folyamatát.

Mindannyian készek voltunk életünket feláldozni az országért vadászpilótaként. A légierőben végzett szolgálatunk után is lehetőségeinkhez mérten részt vettünk az ország építésében – tartalékosként, a gazdaságban, az iparban és az oktatásban

– kezdték felhívásukat, amelyet úgy folytattak, hogy „hittünk az út helyességében, és küldetésünknek tekintettük a zsidó és demokratikus Izrael védelmét. A társadalom és a politikai paletta minden szintjéről érkezünk, jobb- és baloldalról, középről, vannak köztünk vallásosak és nem hívők, askenáziak (európai zsidók) és keleti zsidók az ország minden részéből”.

kifejtik, aggódnak amiatt, hogy veszélybe került a demokratikus Izrael.

Szerintük Izrael zsidó és demokratikus állam, nem tud a Függetlenségi nyilatkozat szellemében létezni, ha feladja a liberális demokráciát. „Elvárjuk, hogy félelem és rettegés nélkül használják fel a rendelkezésre álló összes eszközt és törvényt, és mindent tegyenek meg az országot sújtó katasztrófa megakadályozásáért. Ígérjük, továbbra is önök mellett állunk az ország jövőjéért folytatott harcban” – hangsúlyozták a pilóták.

A felhívás egyik kezdeményezője, Iszrael Sapír tábornok, a bagdadi atomreaktor elleni támadás egyik végrehajtója hozzátette: „Amikor a liberális demokrácia és a Függetlenségi nyilatkozat elvei elleni támadás a szélsőségesek elképzeléseitől a koalíciós megállapodások felé mozdult el, kötelességünknek éreztük cselekedni” – derült ki az MTI összefoglalójából.

Rovatok