Index Vakbarát Hírportál

Kína most engedi szabadjára a járványt?

2022. december 27., kedd 06:29

Kínában január 8-tól eltörlik az országba beutazókra a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében elrendelt karantént, és ezzel megszüntetik az utolsó fontosabb járványellenes korlátozást is az országban – jelentették be hétfőn a kínai egészségügyi hatóságok.

A karantén eltörlése után 48 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba. Peking december elején enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, miután a türelmüket vesztett emberek országszerte – Kínában ritkán látott – megmozdulásokat indítottak.

A rendszeres tesztelési kötelezettséget már el is törölték, de jelenleg még érvényben van az a rendelkezés, hogy a külföldről érkezőknek nyolc napra karanténba kell vonulniuk – írja az MTI.

A HK01 hongkongi hírportál arról számolt be, hogy a kínai hatóságok a gyakorlatban már enyhítettek is a karanténra vonatkozó szabályokon: a portál egyik munkatársa vasárnap érkezett Pekingbe, és a korábbi gyakorlattal ellentétben mentesült az arra kijelölt intézményben letöltendő ötnapos hatósági karantén alól, miután aláírta, hogy vállalja a házi karantént.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínától nem kapott adatokat a koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő betegekről azóta, hogy Peking enyhítette a korlátozásokat. Kína azonban alig jelentette be a korlátozások enyhítését, máris úgy tűnik, hogy a dolgot elsiették.

Alig egy héttel azután, hogy a tömegközlekedés használatához már nem kellett negatív Covid–19-tesztet bemutatnia az észak-kínai Sicsiacsuang város lakosságának, a hatóságok öt napra lezárták – az agglomerációval együtt – a 10 milliós várost a fertőzések növekedése miatt. Kína legnagyobb ipari városában, a 26 milliós Sanghajban több városrészben ismét megkövetelték a gyakori Covid–19-teszteket.

Pár nappal azután, hogy a hatóságok arról beszéltek, a javuló járványhelyzet miatt a tesztekre már ritkán van szükség.

Kína fővárosa, Peking nagy részén a hatóságok elrendelték az iskolák és számos vállalkozás bezárását, mivel az elmúlt héten a napi megbetegedések száma több mint 1400-ra emelkedett, miközben a hivatalos szervek elismerték: hosszú hónapok után ismét vannak koronavírussal összefüggő halálesetek.

A pekingi krematóriumok előtt pedig hosszú sorban állnak a halottaskocsik, annyian halnak bele a koronavírus újabb hullámába. 

(Borítókép: Lam Yik / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok