Index Vakbarát Hírportál

Koszovói miniszterelnök: Háborús barikádokat állítanak a szerbek

2022. december 27., kedd 17:02

Az észak-koszovói és Metóhia északi részén élő szerbek kedd délelőtt újabb barikádot emeltek Kosovska Mitrovicában, amely elzárta a város északi részének bejáratát. Mindez azután történt, hogy a koszovói hatóságokat készenlétbe helyezték.

A helyi média arról ír, hogy a Koszovó és Metóhia északi részén élő szerbek kedd reggel barikádokat emeltek, hogy elzárják Kosovska Mitrovicát.

Az észak-koszovói szerbek immár 18. napja létesítenek és tartanak fenn barikádokat: ezzel az illegálisan letartóztatott honfitársaik szabadon bocsátását, a koszovói rendőrség különleges egységeinek kivonását a tartomány északi részéből, valamint a szerbek letartóztatásáról szóló titkos listák visszavonását követelik.

Fegyverük van, és nem azért állítanak fel barikádokat, hogy megakadályozzák a járművek áthaladását, hanem azért, hogy megvédjék azt az egyenruhás és felfegyverzett embert, aki rálőne az őket megközelítő járművekre. Tehát ezek háborús barikádok

– idézi Albin Kurtit a Szabad Magyar Szó. A koszovói miniszterelnök ugyanakkor megismételte, hogy a KFOR további időt kért a barikádok eltávolítására, de hozzátette, hogy a határidő napok kérdése, és a koszovói hatóságok maguk távolítják el azokat, ha ezt a NATO-misszió nem teszi meg.

Készültségben a két ország fegyveres erői

Korábban a koszovói hatóság teljes készültségbe helyezte fegyveres erőit, és mintegy 1500 katonát utasított arra, hogy maradjon szolgálati helyén vagy elérhető távolságban az elkövetkező éjszaka esetleges mozgásai miatt. Alekszandar Vucsics szerb elnök azóta ígéretet tett a koszovói és metóhiai szerbek védelmére. A szerb vezető kijelentette, hogy „mindent megtesz a béke és a stabilitás megőrzése érdekében”.

Milos Vucsevics szerb miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter, valamint Bratislav Gasic belügyminiszter válaszul közölte, hogy a szerb fegyveres erők és a belügyminisztérium erői is készültségben vannak Alekszandar Vucsics elnök utasítására.

(Borítókép: Albin Kurti koszovói miniszterelnök 2022. augusztus 24-én. Fotó: Ben Kilb / Getty Images)

Rovatok