Index Vakbarát Hírportál

A Kreml a körözött személyek listájára tett egy oknyomozó újságírót

2022. december 27., kedd 06:12

Az orosz belügyminisztérium a körözött személyek listájára tette Christo Grozevet, a Bellingcat nevű oknyomozó portál egyik vezető Oroszország-szakértő újságíróját.

A korábban a listára tett személyekhez hasonlóan a belügyminisztérium most sem indokolta meg, hogy milyen bűncselekményekkel vádolják az újságírót, csak a bolgár állampolgárságú férfi születési helyét, születési idejét, nemét és állampolgárságát tették közzé a körözéshez – írja a The Moscow Times

Az ötvenéves Christo Grozev régóta problémásnak számított a Kreml szemében, ugyanis a Bellingcat több, Oroszország számára kellemetlen nyomozásban is kulcsszerepet játszott. Többek között Szergej Szkripal kémkedéssel vádolt orosz ügynök és lánya 2018-as megmérgezésének feltárásában vagy az Alekszej Navalnij elleni támadás felderítésében. 

Fogalmam sincs, hogy a Kreml milyen indokkal tett fel a »keresettek listájára«, ezért egyelőre nem tudok nyilatkozni

– közölte az újságíró hétfőn, röviddel az orosz belügyminisztérium bejelentése után. Júliusban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt állította, hogy Christo Grozev részt vett egy meghiúsult összeesküvésben, amelynek célja az lett volna, hogy több orosz vadászgépet is eltérítsenek. 

Christo Grozev tagadta a vádakat, és a bizonyítékok meghamisításával vádolta a szervezetet. Az FSZB azt már nem közölte, hogy végül indítottak-e eljárást a férfi ellen.

Rovatok