Index Vakbarát Hírportál

Szélsőjobboldali amerikai lap: Orbán Viktor dezinformációval nyert az áprilisi választáson

2022. december 27., kedd 17:08

A Breitbart amerikai szélsőjobboldali portál a választások idején történő félretájékoztatásokról írt cikkében szóba került többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök áprilisi győzelme is, amely a lap szerint a magyarországi médiafölény maximális kihasználtságának köszönhető.

A választások idején történő félretájékoztatás és az összeesküvés-elméletek gyártása az Egyesült Államoktól kezdve Brazilián át Izraelig mindenhol jelen volt 2022-ben, a demokráciapárti aktivisták pedig azzal vádolták a különböző platformokat (Facebook, Twitter, TikTok, YouTube), hogy túl keveset tesznek ellene – írja a Breitbart amerikai szélsőjobboldali hír-, vélemény- és kommentárwebhely, amelyet 2007 közepén alapított Andrew Breitbart amerikai konzervatív kommentátor.

A lap arról ír, hogy a jelöltek világszerte Donald Trump volt amerikai elnök taktikáját alkalmazták, és félretájékoztatás által sikerült hatalomra jutniuk. Többek között az izraeli Benjámín Netanjáhú és Orbán Viktor magyar miniszterelnök győzelméről is szót ejtettek az amerikai portálon.

Trump a magyar politikában is jelentős szerepet játszott: a volt amerikai elnök személyesen támogatta Orbán Viktor szélsőjobboldali miniszterelnököt az áprilisi választások előtt, amelyek hemzsegtek a dezinformációtól

– írja a lap.

Megemlítik a magyar Political Capital intézet egyik tanulmányát, amely szerint „Orbán pártja, a Fidesz maximálisan kihasználta médiafölényét, hogy téves vagy félrevezető állításokat és narratívákat terjesszen politikai ellenfeleiről”.

Hozzátették: a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szoros kapcsolatot ápoló Orbán Viktor közvetlenül a szavazás előtt azt állította, hogy riválisai „paktumot kötöttek az ukránokkal”, aminek értelmében fegyvereket és támogatást kínálnak nekik egy ellenzéki győzelem esetén.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. december 21-én. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok