Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa mindenkit arra kér, hogy imádkozzon XVI. Benedekért

2022. december 28., szerda 10:39

Ferenc pápa szerdán imára szólított fel mindenkit, XVI. Benedek emeritus pápa ugyanis nagyon beteg.

Ferenc pápa általános audienciája végén tette a felhívást, a Vatikán azonban nem közölt részleteket egyelőre.

Szeretnék mindenkitől különleges imát kérni Benedek emeritus pápáért, aki csendben tartja fenn az egyházat. Emlékezzünk meg róla! Nagyon beteg. Kérjük az Urat, hogy mindvégig vigasztalja és támogassa őt az egyház iránti szeretetnek ebben a tanúságtételében

– mondta Ferenc pápa olaszul.

A Vatikánból nem érkezett azonnali tájékoztatás XVI. Benedek egészségi állapotáról, és a vatikáni rezidenciájára érkező telefonhívásokra sem válaszoltak – írja a Reuters. A szentszéki sajtóközpontot vezető Matteo Bruni később megerősítette, hogy az utóbbi órákban súlyosbodott XVI. Benedek egészségi állapota. A szóvivő a helyzetet a nyugalmazott pápa előrehaladott korával magyarázta, hozzátéve, hogy folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll.

„Ferenc pápa a ma reggeli általános kihallgatáson imát kért az emeritus pápáért. Ezzel kapcsolatban megerősíthetem, hogy az elmúlt néhány órában súlyosbodás következett be egészségi állapotában, mely előrehaladott életkorával jár. Állapota jelenleg kontroll alatt van, az orvosok folyamatosan követik egészségi állapotát. A ma reggeli általános kihallgatást követően Ferenc pápa ellátogatott a Mater Ecclesiae monostorba, hogy meglátogassa XVI. Benedeket. Imádkozzunk együtt az emeritus Pápáért!” – mondta Matteo Bruni.

Olyat tett, ami hat évszázadon keresztül lehetetlennek tűnt

Ferenc pápa megválasztását követően XVI. Benedek a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol azóta is a Mater Ecclesiae kolostorban él. A pápai állam területét nagyon ritkán hagyta el, legutóbb 2020 júniusában, amikor fivére, Georg temetésére utazott. Akkor mutatkozott legutóbb a nyilvánosság előtt.

Ferenc pápa december elején nyilatkozott arról, hogy gyakran találkozik a nyugalmazott pápával, akivel majdnem szomszédok, hiszen vatikáni lakóhelyük közel esik egymáshoz.

A pápa az audiencián bejelentette, hogy apostoli levelet bocsát ki Szalézi Szent Ferenc halálának 400. évfordulóján. A szent az újságírók és írók oltalmazója. XVI. Benedek korábban a keresztény humanizmus példaképének nevezte a szentet.

Joseph Ratzinger áprilisban töltötte be 95. életévét. 2005-ben választották pápává és a modern kor első egyházfője volt, aki lemondott 2013 februárjában. Júniusban ünnepelte pappá szentelése 70. évét. Ferenc pápa követte a példáját azzal, hogy előre megírta lemondó nyilatkozatát arra az esetre, ha súlyos egészségügyi problémák ellehetetlenítenék kötelességei teljesítését. Nyáron elmondta, hogy hamarosan elérkezhet az idő, amikor egészsége miatt le kell adnia a szolgálatot.

(Borítókép: XVI. Benedek pápa heti audienciája végén a vatikáni Szent Péter téren 2006-ban. Fotó: Alessandra Benedetti / Corbis / Getty Images)

Rovatok