Index Vakbarát Hírportál

Négy repülőgép tért le váratlanul a pályájáról Irán felett

2022. december 28., szerda 18:45

Még nem tisztázottak a körülmények, hogy pontosan mi célból tért le pályájáról az a négy Airbus repülőgép, mely a Perzsa-öböl felett változtatott hirtelen irányt, most pedig feltehetően Teheránban van.

Négy Airbus A340-300-as repülőgép változtatott hirtelen irányt Teherán felé minden előjel nélkül, mikor áthaladtak Irán légterén. A gépek, melyek Johannesburgból tartottak Üzbegisztánba, letértek a tervezett útvonalukról, és Teherán felé vették az irányt, ahol később le is szálltak – számol be róla az Airportal.

Az Iránnal szembeni kereskedelmi szankciók miatt az ország légitársaságai nem szerezhetnek be olyan repülőgépeket, amelyek egyesült államokbeli alkatrészeket és technológiát tartalmaznak. Emiatt Irán két vezető légitársasága, az Iran Air és a Mahan Air számára is

gondot okoz a gépparkjuk bővítése és karbantartása.

Az Iran Air gépei között a már idősnek számító A300-asok és A310-esek mellé sikerült a cégnek 2017-ben beszerezni kettő Airbus A330-200-ast is, mielőtt az újbóli szankciók ezt meggátolták volna. A Mahan Air sok, egykori Lufthansa és Virgin Atlantic A340-es gépekkel dolgozik, amelyeket még abban a köztes időszakban szereztek be, amikor az iráni atomalku részeként a szankciókon ideiglenesen enyhítettek.

Még nem tudni, mi lesz a gépek sorsa

A négy eltűnt gép Afrika keleti partjai felett repült a Perzsa-öböl irányába. MAN 3808, 3809, 38010, 38011-es járatszámuk is problémát sejtet, mivel a portál elmondása szerint ez a hárombetűs ICAO-kód nem létezik a hivatalos nyilvántartásokban.

Az 1996 és 2000 között gyártott repülőgépek egykor a Turkish Airlines flottájához tartoztak. A török légitársaság néhány éve vált meg tőlük, ekkor egy hongkongi cég tulajdonába kerültek, az elmúlt években pedig a johannesburgi O.R. Tambo repülőtéren pihentek. Bár a török légitársaságra jellemző arculati elemeket eltávolították a gépekről,

függőleges vezérsíkjuk piros színű maradt, amely segítség lehet az azonosításukban.

Az Airportal értesülései szerint az illegálisan beszerzett négy A340-es a Mahan Airhez kerülhet, de azt egyelőre nem tudni, hogy karbantartási alapnak szerezték be őket alkatrészek miatt, vagy flottabővítés céljából tettek szert a gépekre.

Rovatok