Index Vakbarát Hírportál

A szerb elnök üzent a koszovói szerbeknek, elkerülhető lehet az újabb európai háború

2022. december 28., szerda 21:02

Alekszandar Vucsics szerb elnök a pristinai kormány elleni tiltakozások leállítására szólította fel a koszovói szerbeket, és arról biztosította őket, hogy nem lesz részük üldöztetésben a tiltakozó akcióik miatt – közölte Petar Petkovics, a szerb kormány Koszovó ügyeivel foglalkozó hivatalának vezetője szerdán.

„Biztosítékokat kaptunk az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól, hogy nem fognak üldözni vagy letartóztatni egyetlen koszovói szerbet sem, aki részt vett a tiltakozásokban és barikádok állításában” – mondta Petkovics sajtótájékoztatón.

Koszovó, Szerbia déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, de Szerbia és a koszovói szerbek nem ismerik el ezt, és továbbra is a Szerbia által kibocsátott rendszámtáblákat használják. Szerbia és Koszovó viszályában az Egyesült Államok és az Európai Unió próbál közvetíteni.

Arra is garanciákat kaptunk, hogy a koszovói biztonsági erők nem fognak a szerb többségű észak-koszovói területekre belépni a Koszovóban állomásozó nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) parancsnokának és képviselőinek hozzájárulása nélkül

– mondta Petkovics.

Harmadik hete tart az útblokád

Az észak-koszovói szerbek harmadik hete állítanak útblokádokat és barikádokat, tiltakozásul Dejan Pantics volt koszovói szerb rendőr letartóztatása miatt. Egyik fő követelésük, hogy Panticsot bocsássák szabadon. Az illetékes pristinai bíróság szóvivője szerdán közölte, hogy a volt rendőrt az ügyészség kérésére ki fogják engedni a fogdából, és házi őrizetbe fogják helyezni.

Petkovics azt is elmondta, hogy Alekszandar Vucsics szerb elnök a barikádok elbontására szólította fel az észak-koszovói szerbeket. Vucsics és a koszovói szerbek képviselői szerda este a koszovói határ közelében találkozót tartanak, és bejelentik a barikádok elbontását – jelezte Petkovics.

Az MTI beszámolója szerint szerdán az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió maximális önmérsékletre szólította fel a viszálykodó feleket.

A szerb hadsereg elszánt, hogy megvédje népét

Amint arról már beszámoltunk, Alekszandar Vucsics szerb elnök, a szerb hadsereg főparancsnoka kedden elrendelte a szerb hadsereg legmagasabb készültségbe helyezését. A szerb elnök azután hozta meg döntését, hogy a szerb médiában elterjedt az a hír, hogy a koszovói kormány támadásra készül az ott élő szerbek ellen.

A szerb védelmi miniszter, Milos Vucsevics szerint a katonák már csak az elnök parancsára várnak. A hadsereg elszánt, hogy megvédje népét, ha arra lesz szükség.

Rovatok