Index Vakbarát Hírportál

Osztrák alkancellár: Magyarországot ki kellene rúgni Schengenből

2022. december 28., szerda 18:09

Több tízezer migráns érkezik Ausztriába, ami miatt Werner Kogler osztrák alkancellár Magyarországot okolja. A megoldás keresését hangsúlyozta a migrációs probléma megoldására, ami szerinte sikerrel is járhat.

Werner Kogler osztrák alkancellár, az Osztrák Zöld Párt politikusa szerint Magyarország okolható azért, hogy az osztrák határon egyre nagyobb a migrációs nyomás, és egyre többen érkeznek illegálisan az országba.

Az osztrák politikus a Kleine Zeitungban megjelent karácsonyi interjújában arról beszélt, hogy „a migráció terén objektív problémák vannak, de ezek csak érintőlegesen kapcsolódnak Schengenhez”. Kiemelte, hogy az osztrák vezetés teljes mértékben támogatja, hogy jövőre Románia és Bulgária is csatlakozzon a schengeni övezethez.

„Mert a Délkelet-Európán keresztül történő illegális migrációval kapcsolatos tagadhatatlan problémák nem velük, hanem Magyarországgal vannak” – fogalmazott az alkancellár. Szerinte:

Ha ragaszkodnánk a belügyminiszter logikájához, akkor Magyarországot ki kellene rúgni Schengenből, mert a legtöbb regisztrálatlan átkelés Ausztriába onnan történik.

Szerinte „a kerítés önmagában nem segít. Ezért dolgozunk a megoldásokon. És hiszem, hogy sikerülni fog.”

Mint ismert, Magyarország már 2015-ben kerítést emelt a Szerbiával közös határán, és idén szolgálatba állította a határvadászokat is. Magyarország Romániával való, jóval hosszabb határát azonban nem védi kerítés.

Nem tökéletes

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök a karácsony előtt tartott rendkívüli Kormányinfón beszélt a határvédelemről is. Mint fogalmazott, a kerítés nem tökéletes, de ha összevetik a beszivárgás jelenségét azzal, hogy 2015-ben százezrek „bemasíroztak”, a különbség nyilvánvaló. Hozzátette: az, hogy a fokozódó nyomás miatt a kerítés nem zár légmentesen, ez kétségkívül igaz, de nem teszi okafogyottá a kerítést.

Véleménye szerint három dolgot tudnak tenni:

(Borítókép: Werner Kogler. Fotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images)

Rovatok