Index Vakbarát Hírportál

A 97 éves volt náci tábortitkár fellebbezett az ítélet ellen

2022. december 28., szerda 18:05

Tavaly szeptemberben emeltek vádat Irmgard Furchner ellen, aki titkárnőként dolgozott a stutthofi koncentrációs táborban a második világháború idején. Most fellebbezett az ítélet ellen.

A 96 éves nő 18 évesen került a náci megszállás alatt lévő Lengyelországban, a Balti-tenger partjánál felállított táborba. A vád szerint több ezer fogoly meggyilkolásában segédkezett. 11 412 esetben vádolták meg gyilkosság elősegítésével, 18 esetben bűnrészességgel és több tábortúlélő is tanúskodott ellene. 

Furchner már a tárgyalás előtt menekülni akart, 96 évesen nekivágott egy hamburgi autópályának, ahol a hatóságok kapták el.

Furchner a múlt heti ítélethirdetés után úgy nyilatkozott, fellebbezni fog Itzehoe város bíróságának ítélete ellen, ami öt esetben elítélte gyilkossági kísérletben való közreműködésért, két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Külön fellebbezést is benyújtottak a Szövetségi Bírósághoz. A német törvények értelmében bárki, 

aki részt vett és segített a náci haláltáborok működésében, büntethető a koncentrációs táborokban elkövetett gyilkosságokért.

Furchner 1943 júniusa és 1945 áprilisa között a Danzig melletti stutthofi tábor parancsnokának titkára volt. A védelem képviselője szerint azonban Furchner nem tudott a táborban történt szisztematikus gyilkosságokról, és nem lehet bizonyítani, hogy szándékosan részt vett volna a bűnökben, ami szükséges a büntetőjogi felelősségre vonáshoz.

A bíró szerint azonban „elképzelhetetlen”, hogy Furchner ne tudott volna a gyilkosságokról.

(Borítókép: Irmgard Furchner 2021. december 7-én. Fotó: Marcus Brandt / POOL / AFP)

Rovatok