Index Vakbarát Hírportál

Oroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott

2022. december 28., szerda 17:12

A két ország haditengerészete közös hadgyakorlatában az ellenséges tengeralattjárók és hadihajók elfogását és megsemmisítését tesztelték a Kelet-kínai-tengeren.

Oroszország és Kína egyhetes, intenzív hadgyakorlata befejeződött a Kelet-kínai-tengeren – írta meg a Reuters. Az orosz külügyminisztérium közlése szerint a két ország haditengerészete elsősorban azt gyakorolta, miként tudnak elfogni ellenséges tengeralattjárókat mélységi töltetek alkalmazásával, valamint tüzérségük hogyan tud ellenséges hadihajókat megsemmisíteni. 

A Tengeri kölcsönhatás 2022 elnevezésű, december 21–27. közötti gyakorlaton, amely a kínai Csöcsiang tartományban lévő Csusan és Taicsu vizein zajlott, Oroszország csendes-óceáni flottája is részt vett – közölte Kína hivatalos hírügynöksége, a Xinhua.

A csendes-óceáni flotta hadihajóinak különítményei és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg haditengerészeti erői közös feladatokat hajtottak végre a kétoldalú haditengerészeti gyakorlat keretében

– közölte az orosz védelmi minisztérium.

„A két ország hajói a tengeralattjáró-elhárító légi egység támogatásával közösen keresték a feltételezett ellenséges tengeralattjárókat, ezekre sugárhajtású mélységi töltetekkel tüzeltek.”

A minisztérium közzétett egy videót is, amelyen orosz és kínai hadihajók egy csoportja látható a Kelet-kínai-tengeren, az orosz tengerészek mandarinul beszélnek kínai kollégáikkal, hadihajóik pedig rakétatámadásokat tesztelnek.

A TASZSZ hírügynökség elmondása szerint Hszi Csin-ping kínai vezető még az év vége előtt leül tárgyalni Vlagyimir Putyin elnökkel.

Rovatok