Index Vakbarát Hírportál

Már csak az elnök parancsára vár a szerb hadsereg

2022. december 28., szerda 16:09

Kedden Alekszandar Vucsics elrendelte a szerb hadsereg legmagasabb készültségbe való helyezését. A szerb védelmi miniszter, Milos Vucsevics szerint a katonák már csak az elnök parancsára várnak. A hadsereg elszánt, hogy megvédje népét, ha arra lesz szükség.

Házi őrizetbe helyezik Dejan Panticsot, a koszovói rendőrség volt tagját, akit december 10-én tartóztattak le a Szerbia és Koszovó közötti jarinjei adminisztratív határátkelőn.

Pristina azzal gyanúsítja az egy hónapos vizsgálati fogságba helyezett rendőrt, hogy részt vett a választási bizottság Kosovska Mitrovica északi részén lévő irodája elleni támadásban. Az eset miatt Koszovó északi részén a szerbek tiltakozásul több helyen is barikádokat állítottak fel, hogy megakadályozzák az elfogott volt rendőr Pristinába szállítását – emlékeztet a Szabad Magyar Szó.

A szerb hadsereg elszánt, hogy megvédje népét

Amint arról már beszámoltunk, Alekszandar Vucsics szerb elnök, a szerb hadsereg főparancsnoka kedden elrendelte a szerb hadsereg legmagasabb készültségbe helyezését. A szerb elnök azután hozta meg döntését, hogy a szerb médiában elterjedt az a hír, hogy a koszovói kormány támadásra készül az ott élő szerbek ellen.

Milos Vucsevics a Szerbiai Rádió és Televíziónak elmondta, hogy Alekszandar Vucsics meglátogatta a katonákat Raskában, valamint találkozott a koszovói és metóhiai szerbek képviselőivel.

Szerbia polgárainak nem kell félniük, Belgrád kész a megegyezésre, de jelzi, hogy ez nem jelenti a »vörös vonalak« elmozdítását

fogalmazott a szerb védelmi miniszter, aki hozzátette, hogy a szerb hadsereg bátor és elszánt, hogy megvédje népét, de reméli, hogy senki nem fogja próbára tenni, hogy ez valóban igaz-e.

Vucsevics szerint ha a nemzetközi közönség azt akarja, hogy ez az egész visszatérjen a párbeszéd és a politikai megállapodás formájához, le kell állítania Albin Kurti kormányának irracionális és egyoldalú lépéseit. A védelmi miniszter aláhúzta, hogy ha az elnök kiadja a parancsot, a hadsereg reagálni fog.

(Borítókép: Milos Vucsevics. Fotó: Anel Grbovic / Getty Images)

Rovatok