Index Vakbarát Hírportál

Sokkal több áldozata van az amerikai ítéletidőnek, mint hitték

2022. december 29., csütörtök 14:31

A téli vihar halálos áldozatainak száma 37-re emelkedett a New York állambeli Erie megyében, miközben a munkások folytatják az utak megtisztítását, és az elsősegélynyújtók ellenőrzik azokat az embereket, akiket napokkal ezelőtt nem tudtak elérni, amikor a katasztrofális vihar végigsöpört az országon.

Az Egyesült Államok 11 államából legalább 25 további halottat jelentettek a viharban, amely Buffalo városát közel 52 centiméteres hóba temette, és New York nyugati részén a lakosok a házaikban rekedtek – sokan fűtés nélkül maradtak, mivel a karácsonyi hétvégi hóvihar kiiktatta az elektromos vezetékeket.

Hétfőn még 27 áldozatról számoltak be, de csütörtökre már 37-re emelkedett a halottak száma, és több kritika érte a vészhelyzet kezelését. Kedden Joe Biden amerikai elnök szövetségi szükséghelyzetet hirdetett New York államban, és megnyitotta az Egyesült Államok szövetségi pénzügyi forrásait a hóvihar következményeinek felszámolásához.

A hatóságok házról házra járnak, hogy ellenőrzést végezzenek. Egy munkacsoport ellenőrzi a segélyhívások helyszíneit, amelyeket a hatóságok nem tudtak elérni a vihar alatt, míg a Nemzeti Gárda a következő napokban minden házat ellenőrizni fog azokban a városrészekben, ahol elment az áram. Attól tartanak, hogy vannak olyanok, akik nem élték túl a vihart, vagy lehettek olyanok, akik megfagytak egy olyan létesítményben, ahol még mindig nincs áram.

A buffalói rendőrség befejezte a vihar első napjaira visszanyúló segélyhívások átvizsgálását, aminek eredményeképpen újabb holttesteket találtak. Arra számítanak, hogy a következő napokban az emelkedő hőmérséklet elolvasztja a havat, és még több áldozatot fog feltárni.

„A dermesztő, hófúvásos körülmények között az emberek a járművükben rekedtek, és az autójukban hunytak el. Vannak, akik hóviharban sétálva, az utcán, hótorlaszokban hunytak el” – mondta Byron Brown, Buffalo polgármestere. Hozzátette, otthonukban is találtak elhunytakat.

A munkások folytatták az utak kiásását Buffalo területén, miközben a hatóságok könyörögtek a lakosoknak, hogy ne menjenek ki az útra, hogy a hatóságok koordinálni tudják az üzemanyag-szállítást a mentőcsapatoknak és az élelmiszer-ellátást a piacokra. A hatóságok szerda este bejelentették, hogy csütörtökön 12:01-kor feloldják a közlekedési tilalmat, helyette utazási tanácsot adnak.

A kétnapos erőfeszítést, amelynek célja, hogy minden utcában legalább egy sávot megtisztítsanak a segélyhívók számára, továbbra is akadályozzák a hóban hagyott járművek százai, a veszélyes útviszonyok és a hóval borított utak. A megye száz katonai rendőrt, valamint a New York állami rendőrséget vonultatta fel a forgalomirányításra, mert túl sokan figyelmen kívül hagyták a tilalmat.

(Borítókép: Buffalo a hóvihar után 2022. december 28-án. Fotó: Lindsay DeDario / Reuters)

Rovatok