Index Vakbarát Hírportál

Izraelben felesküdött Benjamin Netanjahu hatodik kormánya

2022. december 29., csütörtök 18:15

Felesküdött Izraelben Benjamin Netanjahu hatodik, az ország történetének 37., eddigi legjobboldalibb és legvallásosabb kormánya.

Az izraeli parlamentben, a kneszetben a 120 képviselőből 63 szavazott bizalmat az új kormánynak – írja az MTI.

A kormánykoalíció a jobboldali Likud párt, a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párt, az ultraortodox askenázik Egyesült Tórapártjából és a keleti ultraortodoxok Sasz pártjából áll. A szavazás előtt megválasztották a kneszet házelnökét, Amír Ohanát, aki a Likud párt nyíltan homoszexuális politikusa.

A Maárív újság értesülése szerint Ohana szavazati szabadságot kapott az LMBT-közösséggel kapcsolatos voksolásokon. Az új kormánynak 33 tagja lesz, közülük öt nő. Ez visszalépést jelent az előző kormányhoz képest, ott ugyanis a 27 kormánytagból kilenc volt nő.

A koalíciós megállapodás és a kormány által nyilvánosságra hozott vezérelvek alapján a hivatalba lépő kabinet kiemelt kérdésként kezeli az átfogó igazságügyi reformot. Ehhez tartozik, hogy kötelezettséget vállaltak az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság normakontrollját felülbíráló törvény elfogadására. Így csökkentenék a végrehajtó és törvényhozó hatalom bíróság általi ellenőrzését. Ha megszavazzák a legfelsőbb bíróság jogkörének korlátozását, a legfőbb bírók nem tudják majd érvényteleníteni a potenciálisan az alkotmánnyal vagy az emberi jogokkal szemben állónak ítélt, de a kneszet többsége által elfogadott törvényeket.

Az új kormány programjában szerepel az izraeli települések kiterjesztése Ciszjordániában és a ciszjordániai annektálási politika átgondolása, a megemelkedett megélhetési költségek elleni küzdelem és az állam által garantált zsidó vallási szolgáltatások (esketés, temetés) esetében az ultraortodox befolyás erősítése.

(Borítókép: Benjamin Netanjahu miután letette a hivatali esküt a jeruzsálemi parlamentben 2022. december 29-én. Fotó: Amir Cohen / AFP)

Rovatok