Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglani börtönre ítélték a permi egyetem ámokfutóját

2022. december 29., csütörtök 05:47

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a fiatalkorú diákot, aki tavaly szeptemberben a permi egyetemen rendezett kegyetlen mészárlást.

A bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Timur Bekmansurovot a Permi Állami Egyetemen történt lövöldözés miatt, amelyben hatan meghaltak, több mint ötvenen pedig megsebesültek – tudósított a TASZSZ újságírója a tárgyalóteremből.

Bekmansurov három közepes és három különösen súlyos bűncselekményt követett el. A bíróság meggyőződése, hogy fiatal kora, enyhítő körülményei és pozitív tulajdonságai ellenére életfogytiglani szabadságvesztésre kell ítélni. Az őrizetbe vétel idejét a büntetés letöltésének idejébe kell beszámítani, egy nap börtönbüntetésre számítva egy nap fogva tartást

– mondta Szergej Korobeinikov bíró.

A büntetőügy tárgyalása szeptember 5-én kezdődött. Bekmansurov az első bírósági ülésen teljes mértékben elismerte bűnösségét, az utolsón pedig azt mondta, hogy megbánta tettét, és vállalta a tettei következményét.

Az ablakon át menekültek előle

A nyomozók szerint 2021. szeptember 20-án Bekmansurov egy sima csövű fegyverrel a permi egyetem területére érkezett, és tüzet nyitott az emberek és az autók irányába.

„A vádlott bűncselekménye következtében az oktatási intézmény területén pánik támadt: 18 menekülni próbáló személy az oktatási épület ablakain igyekezett távozni. Ennek következtében hat ember meghalt, több mint 20-an megsérültek, 37-en pedig különféle testi sérüléseket szenvedtek” – közölte a brit sajtószolgálat a TASZSZ-szal. A fiú a rendőri felszólításra sem dobta el a fegyverét, ezért rálőttek.

(Borítókép: STRINGER / AFP)

Rovatok