Index Vakbarát Hírportál

Egy ember jelölte Nobel-békedíjra a török elnököt

2022. december 29., csütörtök 14:19

A török parlamenti elnök, Mustafa Sentop Nobel-békedíjra jelölte Recep Tayyip Erdogan török elnököt, állítása szerint azért, mert a vezető nagyon sokat tesz az Ukrajnában zajló háború békés lezárásáért.

„Jelöltem Erdogan elnököt a Nobel-békedíjra az Oroszország és Ukrajna közötti béke nevében tett erőfeszítéseiért. Ez az én jelölésem, más országokból is érkeznek majd jelölések” – fogalmazott Sentop szerdai sajtótájékoztatóján.

A török elnök vasárnap amiatt bírálta a Nyugatot, mert szerinte „Ukrajnában provokál Oroszország ellen” – írja a republicworld.com

Sajnos a Nyugat csak provokál, és elmulaszt erőfeszítéseket tenni azért, hogy mediátor legyen az ukrán–orosz háborúban. Törökország elfogadta ezt a közvetítő szerepet 2022-ben, és megkezdtük a fekete-tengeri gabonafolyosó működtetését

– fogalmazott a török elnök, hozzátéve, hogy Törökország vállalta a közvetítői szerepet a fekete-tengeri gabonafolyosó létrehozása érdekében. A török erőfeszítések ellenére azonban néhány nappal a nyilatkozat után Oroszország egyértelművé tette, hogy hallani sem akar a béketárgyalásokról.

Rovatok