Index Vakbarát Hírportál

Több mint ezer iszlamistát végeztek ki 2022-ben

2022. december 30., péntek 10:43

Az Egyesült Államok és partnerei 2022-ben az Iszlám Állam több mint ezer fegyveresét ölték meg vagy fogták el Irakban és Szíriában – közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) csütörtökön.

Michael „Erik” Kurilla tábornok, az amerikai haderő irányító szervezetének parancsnoka a megjelent dokumentumban azt is közölte, hogy összesen 313 műveletet hajtottak végre az Iszlám Állam ellen, ezek közül 191-et Irakban, 108-at Szíriában.

A tábornok elismeréssel említette az iraki fegyveres erőket, amelyek tevékenyen hozzájárultak a sikeres katonai akciókhoz, és szintén elismerően nyilatkozott a Szíriai Demokratikus Erők munkájáról, amelyek képessé váltak arra, hogy felvegyék a harcot az Iszlám Állammal.

Az Iszlám Állam elleni katonai fellépésre 2014-ben létrehozott többnemzetiségű összhaderőnemi parancsnokságot (Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve – CJTF-OIR) vezető Matt MacFarlane tábornok hangsúlyozta, hogy iraki és szíriai partnereik megbízható, javuló, illetve stabil képességei arra, hogy saját műveleteket hajtsanak végre, lehetővé teszik a szövetségesek számára, hogy állandó nyomás alatt tartsák az Iszlám Állam hálózatát – közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága.

Mint arról az Index december elején tudósított, Magyarország történelmi szerepet vállal az Iszlám Állam elleni műveletben, ezért jelentős erőkkel vesz részt az iraki hadszíntér műveleteiben, az ISIS elleni globális koalícióban és a NATO iraki missziójában. A magyar álláspont szerint az illegális migráció kezelésének elsődleges módja az, hogy a válságokat ott kell kezelni, ahol kialakulnak.

Rovatok