Index Vakbarát Hírportál

Embertelen támadással zárja az évet Moszkva, Kijev egy része romokban

2022. december 31., szombat 15:15

Ukrajna ellen irányuló, nagyszabású támadással zárja az évet Moszkva. Az ukrán főváros lakói erős robbanások zajára lettek figyelmesek; az egész országban szólnak a szirénák.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a közösségi oldalán erősítette meg a robbanásokról szóló híreket, majd arra kérte az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyeken, amíg a riasztó el nem hallgat.

Az egyik robbanás lakóházak között történt a főváros Szolomjanszkij kerületében

– írta a polgármester, hozzátéve, hogy a hatóságok már a helyszínen vannak, hogy intézkedjenek. Ezenkívül robbanások történtek a főváros Pecserszk és Holosivszkij kerületében is.

Később az elnöki hivatal közölte, hogy a főváros Szolomjanszkij kerületében a törmelék egy magánházba csapódott. A támadások következtében ugyanebben a kerületben legalább egy ember életét vesztette, többen megsérültek. A polgármester tájékoztatása szerint az orvosok három nőt és két férfit vittek kórházba.

Pecserszk kerületben egy metróállomás közelében szállodát ért találat. Az ukrán elnöki hivatal fényképeket és videókat mutatott be a kijevi szállodát ért orosz csapás következményeiről.

A kijevi regionális katonai közigazgatás vezetője, Olekszij Kuleba szerint még több rakétatámadás és dróncsapás fenyegeti az ukrán fővárost. 

Nem csak Kijevet támadják

Vitalij Klicsko később tisztázta, hogy a kijevi támadásban egy japán újságíró is megsebesült, akit az orvosok kórházban kezelnek.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az orosz rakétatámadásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy „a vesztesek aktívabbak lettek, de semmi baj, megkapják a magukét”. Később Jermak utalt arra, hogy az ukrán légvédelem már működik.

Kijeven kívül támadásokról számoltak be még a Mikolajivi, Hmelnickiji, Odesszai és Zaporizzsjai területről is.

A riasztás azóta már nincs kiadva Ukrajna egészére, a 15:10-es frissítést tekintve az alábbi régiókban szólnak még a szirénák: Csernyihiv, Szumi, Poltava, Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Herszon, Mikolajiv, Odessza, Krím.

(Borítókép: Valentyn Ogirenko / Reuters)

Rovatok