Index Vakbarát Hírportál

Kell a pénz Putyinnak, behajtja a nyugati országok tartozásait

2022. december 31., szombat 08:36

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a rendeletet, amely lehetővé teszi a külföldi „barátságtalan nyugati országok” számára a tartozások devizában történő kifizetését, hogy törlesszenek az orosz gázszállításokért – derül ki az új orosz rendeletből.

Az új rendelet kiegészíti egy másik, március végén kiadott rendelet nyolcadik pontját, amely meghatározta, hogy április 1-jétől csak rubelben fizethetnek a gázért.

Az előző rendelet szerint az Oroszországgal barátságtalan nyugati országoknak rubelszámlákat kell nyitniuk orosz bankokban, hogy fizetni tudjanak a gázért.

A rubelben történő fizetés április 1-jétől lesz érvényes.

Vlagyimir Putyin orosz elnök lehetővé tette, hogy az eddig felhalmozott tartozásokat devizában fizessék ki az orosz gázt vevő országok, de az orosz gázért továbbra is rubelben kell fizetni. Az Orosz Föderáció elnökének december 30-i 992. számú rendelete módosította a március 31-i 172. számú rendeletét:

A külföldi vevők, orosz földgázszállítók kötelezettségeinek teljesítésére vonatkozó különleges eljárásról.

Az elszámolások a szerződésben meghatározott külföldi pénznemben teljesíthetők valamelyik, az orosz szállító kérelme alapján felhatalmazott bank által nyitott speciális számlán. A gázszállításokkal kapcsolatos tartozás azt követően minősül majd visszafizetettnek, hogy a külföldi vevő pénzeszközeit a számlán jóváírták.

Ugyanakkor „a külföldi vevőnek a földgázszállítási szerződés szerinti tartozás visszafizetése szolgál alapul az orosz szállító földgázszállításainak folytatásához, ha a külföldi vásárló nem tartja be a rendeletben meghatározott eljárást” – áll a Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt dokumentumban.

A legtöbben áttértek rubelre

A szerződések pénznemügyében azonban Moszkva kompromisszumot kötött partnereivel: a vásárlóknak külföldi devizában (jellemzően dollárban vagy euróban) kell utalniuk a Gazprombanknak, amely a tőzsdén rubelt vásárol, ezt az importőrök speciális számláira utalja át, ahonnan a kifizetés történik. Mindemellett Oroszország továbbra is a korábban megkötött szerződésekben rögzített mennyiségben és áron szállít gázt.

Az Európai Bizottság kezdetben azon az állásponton volt, hogy a rendszer megsérti a szankciókat, majd új szabályozást terjesztett elő, amelynek értelmében az európai importőrök továbbra is fizethetnek az orosz gázért anélkül, hogy megsértenék a Moszkvával szemben bevezetett szankciókat, és nyithatnak bankszámlát a szerződésben meghatározott pénznemben történő fizetésekhez.

Putyin elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól – köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától – Oroszország rubelben fogadja el a földgáz árát.

Az elnök már akkor utalt rá, hogy a rubelért forgalmazott orosz exportcikkek listája bővül.

Putyin azzal indokolta a rubelre való átállás szükségességét, hogy egyes államok „fegyverként” használják fizetőeszközüket, ezért Oroszország számára nincs értelme azt használni az elszámolásban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nyugati vállalatok nem voltak hajlandók teljesíteni az orosz ügyfelekkel kötött szerződésekből eredő kötelezettségeiket, az orosz jegybank dollárban és euróban tartott vagyonát pedig a szankciók részeként befagyasztották.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes júniusban a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon közölte: a Gazprom európai ügyfeleinek többsége áttért arra, hogy a gázért rubelben fizessen.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP)

Rovatok