Index Vakbarát Hírportál

Ebben az európai országban fogyasztják a legtöbb halat

2022. december 31., szombat 11:54

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány utánajárt, hogy kik a legnagyobb haltermelők világszerte, és hogy melyik európai országban fogyasztják a legtöbb halterméket. Az is kiderült, Magyarországon milyen mértékben esett vissza a haltermelés 1990 óta.

A halak tenyésztését illetően Kína, Japán és Hong Kong az élen jár, ugyanis globális tekintetben  a teljes akvakultúra-termelés több, mint háromnegyedét az ázsiai országok adják. A két ország és Hong Kong városállam teljes exportja 44,94 százalékát teszi ki a globális értéknek – írja az oeconomus.hu.

Európában a mediterrán országokban fogyasztják a legtöbb halat és tenger gyümölcsei terméket, különösen Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban. A spanyolok járnak az élen: ők 646 ezer tonnát fogyasztottak 2020-ban, Olaszországban 308 ezret, Franciaországban pedig 209 ezret. Összehasonlításképp, Magyaroroszágon ugyanebben az évben 6316 tonna hal fogyott, ezeknek jelentős része tengeri import, és csak kis részben hazai, édesvízi termék.

Magyarországon legutoljára az 1990-es években volt nagyobb haltermelés, akkor akár az évi 25 ezer tonnát is elérte az előállítás nagysága. Ez előbb 18 600 tonnára esett vissza, majd 2020-ra sikerült korrigálni az értéket, és ismét 20 ezer tonna fölé emelkedhetett. Idehaza a halgazdaságok legfőbb ágazata a tógazdasági haltermelés, ugyanis tengeri kikötő hiányában kizárólag az édesvízi halak és puhatestűek tenyésztése kerülhet szóba.

Rovatok