Index Vakbarát Hírportál

Egy olasz lap Orbán Viktort kritizálja, amiért akadályozza a migrációval foglalkozó civil szervezetek munkáját

2022. december 31., szombat 13:43

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni és Orbán Viktor ismét egy lapon szerepel, az egyaránt bevándorlásellenes politikát folytató vezetőket ugyanis élesen kritizálja az olasz La Repubblica című lap, amiért szándékosan akadályozzák a migrációval foglalkozó civil szervezetek munkáját.

Az eddiginél sokkal szigorúbb szabályozásokat vezet be a Földközi-tengeren a nemrég megválasztott Giorgia Meloni kormánya Olaszországban az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében.

A december 28-án elfogadott tervezettel a kormány célja az, hogy visszaszorítsák a civil szervezetek állítólagos passzív és aktív együttműködését az embercsempészekkel, emellett pedig célul tűzték ki újabb illegális migránsok felkutatását, elsősorban Líbia partjainál.

A szabályozás lényege, hogy a migráció okozta teher – így a menekültek befogadása – azokra az országokra háruljon majd, amelyekből az érintett hajó érkezik – a La Repubblica szerint ezek a hajók legtöbb esetben francia, német és norvég zászló alatt közlekednek.

A szabályokat az új, szigorú pontok miatt érdemes lesz megfogadni, ugyanis a kapitányok, akik szabályt szegnek, akár 50 ezer eurós bírságra is számíthatnak, amennyiben pedig ismételten szabályt szegnek, akár a jármű elkobzására is sor kerülhet. 

Olaszországban komoly problémát okoz évek óta a főként tengeri úton az országba érkező illegális migránsok magas száma, idén már több mint 100 ezren léptek az olasz partokra illegálisan. 

Nem mindenki lelkes

A döntés nem aratott azonban osztatlan sikert, az olasz ellenzék és a migrációval foglalkozó civil szervezetek nagy része is ellenzi a kormány döntését, legutóbb pedig már az Olasz Püspöki Konferencia is bírálta Meloniék intézkedését. A legfőbb kérdés, amelyet az egyházi testület megkérdőjelez az új szabályozás kapcsán, hogy ezek a hajók valóban kockáztatják-e az olaszok biztonságát, vagy sokkal inkább emberéleteket mentenek-e meg. 

A biztonsági rendelet kriminalizálja azokat, akik segítséget nyújtanak a maffia, a háborúk és az éhezés elől menekülő kétségbeesett embereknek

– vélekedett hasonlóan Don Tonio Dell’Olio, az Assisi Pro Civitate Christiana elnöke.

Orbán Viktor és kormánya is akadály

Az olasz lap cikke azonban nemcsak az Orbán Viktorral jó partneri viszonyt ápoló Giorgia Melonit, hanem a magyar miniszterelnököt is bírálja, ugyanis a La Repubblica szerint az olyan tekintélyelvű berendezkedésű országok, mint Magyarország és Olaszország, egyértelműen a civil szervezetek munkáját akadályozzák – köztük a migrációval foglalkozókét is. 

Ha a civil szervezetek nem megfelelőek, lenne alternatíva: egy második Mare Nostrum-hadművelet, a haditengerészet bevetésével a hajótöröttek megmentésére harmadik felek bevonása nélkül. De ez nem fog megvalósulni: ha az első célpontban a civil szervezetek állnak, a másodikban azok, akik a tengeren túl szeretnének menedéket keresni

 – írja a Mandiner az olasz lapra hivatkozva.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok