Index Vakbarát Hírportál

India és Pakisztán listát cserélt nukleáris létesítményeikről

2023. január 1., vasárnap 15:36

Egy 1991-ben hatályba lépett dokumentum előírja, hogy a két atomnagyhatalomnak minden év elején értesítenie kell egymást a területükön lévő nukleáris létesítményekről.

India és Pakisztán hatóságai kicserélték nukleáris létesítményeik listáját és az ezek elleni támadások tilalmáról szóló megállapodásukat. Az indiai külügyminisztérium szerint a listák átadása egyszerre történt diplomáciai csatornákon.

A listák cseréje az ilyen létesítmények elleni támadások megelőzéséről szóló 1988-as szerződésnek megfelelően történt. Az 1991. január 27-én hatályba lépett dokumentum előírja, hogy a két szomszédos dél-ázsiai atomhatalom minden év elején értesíti egymást a területükön lévő nukleáris létesítményekről, hogy megakadályozzák az ellenük irányuló jogosulatlan támadásokat – éppen ezért ezt az intézkedést tartják az egyik legfontosabb intézkedésnek a térség biztonságának megőrzése szempontjából.

A két ország között a mostani listaváltás már a harminckettedik, az első 1992. január 1-jén történt.

Ezek mellett India és Pakisztán vasárnap szintén listát cserélt a másik ország azon állampolgárairól, akiket a saját területén bebörtönzött – az erről szóló megállapodást 2008-ban kötötték, és a listát évente kétszer, január 1-jén és július 1-jén frissítik.

Az indiai lista 434 bebörtönzött, illetve őrizetes pakisztáni állampolgárról, a pakisztáni pedig 705 indiai állampolgárról szól. A hegyvidéki és az arab-tengeri határok pontatlan kijelölése miatt a két ország állampolgárai gyakran sértik meg a szomszédos ország területét, ezeket az embereket veszik őrizetbe, és rövid fogva tartás után kölcsönösen szabadon is engedik, írja az MTI.

Rovatok