Index Vakbarát Hírportál

Madárinfluenza-fertőzés miatt csirkék tömeges levágását rendelték el Dániában

2023. január 2., hétfő 21:51

Ötvenezer csirke levágását rendelték el Dániában, mert H5N1-influenzavírussal fertőzött példányokat találtak egy gazdaságban az ország nyugati részében – közölte a dán mezőgazdasági minisztérium hétfőn.

A súlyosan fertőző H5N1-vírust először szilveszter éjjelén azonosították elhullott állatok tetemében egy Orumhoz közeli farmon, 177 kilométerre nyugatra Koppenhágától – értesült az MTI.

Az állatok levágását, valamint a telephely tüzetes kitakarítását és teljes fertőtlenítését a Dán Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (DVFA) és a Dán Katasztrófavédelmi Ügynökség (DEMA) felügyeli. A DVFA helyi illetékese közölte: a farm teljes állománya, „ötvenezer csirke levágást tervezik a következő napokban, hogy gátat szabjanak a vírus további terjedésének, és megelőzzék a madarak további szenvedéseit”.

A DVFA hétfőn megtiltotta a farm 10 kilométeres körzetében a tojások felhasználását és a csirkék feldolgozását vagy eladását külön engedély nélkül. A korlátozó intézkedés összesen csaknem 450 ezer szárnyasra terjed ki a környező farmgazdaságokban. A hatóságok azt is közölték, hogy ez az intézkedés leghamarabb 30 nappal az utolsó fertőzött csirke levágását és a terület megtisztítását követően vesztheti hatályát.

A minisztérium szerint október óta ez már a negyedik madárinfluenza-hullám Dániában.

Rovatok