Index Vakbarát Hírportál

Elképesztően magas a világ egyik legmagasabb embere

2023. január 2., hétfő 08:12

A világ egyik legmagasabb embere Afrikában él, és még mindig növekszik. Legutóbbi vizsgálatán nem találtak megfelelő eszközt, amivel megmérhették volna magasságát.

Sulemana Abdul Samed észak-ghánai lakos legutóbbi mérése során kiderült, hogy elérte a 2,89 méteres magasságot. Ezzel ő lenne a világ legmagasabb embere, de van egy bökkenő: a vidéki klinika nem tudott biztosat mondani a magasságáról, mert nem rendelkezett megfelelő mérőeszközökkel – írja a BBC.

A férfit pár évvel ezelőtt diagnosztizálták gigantizmussal, amely egy ritka hormonális megbetegedés. A gyerekkorban, a növekedés befejezése előtt jelentkezik, kórosan gyors és kórosan magas növést jelent.

A magassága miatt gondokkal küzdő fiatalembert a legutóbbi orvosi vizsgálata során szerették volna ismét megmérni, mire a nővér megdöbbenve közölte, hogy magasabbra nőtt, mint a mérőeszköz. Végül egy bot segítségével becsülték meg a magasságát és kiderült, hogy „csupán” 2,25 méter magasra nőtt.

Samed még mindig növekszik, és magasabb, mint a legtöbb ház a környéken. A világ jelenlegi legmagasabb embere (2,5 méter) egyébként a 40 éves, Törökországban élő Sultan Kösen, aki már megállt a növekedésben, így még az is lehet, hogy Samed egyszer majd megelőzi.

Rovatok