Index Vakbarát Hírportál

XVI. Benedek pápa utolsó szavai: Uram, szeretlek!

2023. január 2., hétfő 14:59

Ahogy arról beszámoltunk, hétfő reggel felravatalozták XVI. Benedek emeritus pápát a római Szent Péter-székesegyházban. A Vatican News ma idézi Georg Gänswein érseket, aki az óév utolsó napján elhunyt volt egyházvezető utolsó szavairól számolt be.

Az óév utolsó napján 95 évesen elhunyt pápa ravatalát 9 órakor nyitották meg a híveknek, akik már reggel hosszú sorban várakoztak a római Szent Péter-székesegyház előtt, hogy búcsút vehessenek a katolikus egyház korábbi vezetőjétől. 

Ahogy arról a BBC nyomán az Index is beszámolt: XVI. Benedeket csütörtökön fogják eltemetni. A szertartást Ferenc pápa fogja vezetni, így ez lesz a történelemben az első alkalom, hogy egy pápát az utódja temet el. 

Olaszul szólt az utolsó mondat

Andrea Tornielli, a Vatican News főszerkesztője ma egy írásában arról számolt be, hogy XVI. Benedek emeritus pápa utolsó szavait egy ápoló hallotta az éjszaka közepén. Mindez december 31-én hajnali 3 óra körül történt, néhány órával a halála előtt (Joseph Aloisius Ratzinger délelőtt 9 óra 34 perckor halt meg a Vatikán hivatalos közlése szerint).

Joseph Ratzinger halálos ágyánál munkatársai és asszisztensei váltották egymást. Az utolsó mondat elhangzásának pillanatában viszont csak egyetlen ápoló volt vele, aki nem beszélt németül. Georg Gänswein érsek, aki az emeritus pápa titkáraként szolgált, elmondta, hogy a volt egyházvezető suttogva, de jól kivehetően, olaszul mondta: Uram, szeretlek! Az érsek a lapnak elmondta:

Az utolsó szavak elhangzásakor nem volt ott, de az ápoló nem sokkal később beszámolt róla. Ezek voltak az utolsó érthető szavai, mert utána már nem tudta kifejezni magát.

A Vatican News főszerkesztője megjegyzi: Az „Uram, szeretlek!” gondolat szinte összefoglalja Joseph Ratzinger életét, aki évek óta készült a Teremtőjével való végső, személyes találkozásra.

Ferenc pápa 2016. június 28-án, immár emeritus elődje pappá szentelésének 65. évfordulóján, amikor felidézte Joseph Ratzinger hosszú papi pályafutását, azt mondta: „A papságról írt sok szép írása egyikében azt hangsúlyozza, hogy Simon döntő elhívásának órájában Jézus, tekintetét rászegezve, egy dolgot kérdez tőle: »Szeretsz-e engem?« Milyen szép és igaz ez! Mert itt, ahogy mondja nekünk, ebben a »Szeretsz-e engem?« kérdésben alapozza meg az Úr a pásztorkodás igazi értelmét, mert csak ha szeretet van az Úr iránt, akkor tud pásztorkodni rajtunk keresztül: »Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek.«”

„Ez az a vonás – folytatta Ferenc pápa –, amely egész papi és teológiai szolgálatában eltöltött életét uralja, amelyet nem véletlenül úgy határozott meg, hogy a Szeretet keresése. Valóban ez az, amiről mindig tanúságot tett és tesz ma is; hogy a döntő dolog, ami minden egyes napunkat, bármi jöjjön is, keretbe foglalja, ami minden mást megalapoz, az az, hogy az Úr valóban jelen van, hogy vágyunk rá, hogy bensőleg közel vagyunk hozzá, hogy szeretjük Őt, hogy valóban hiszünk benne, és mivel hiszünk benne, igazán szeretjük Őt. Ez a szeretet az, ami igazán betölti a szívünket, ez a hit az, ami lehetővé teszi, hogy biztonságban és békésen járjunk a vízen, még a vihar közepette is, ahogy Péter tette.”

Magyar zarándokok is mennek a temetési szertartásra

Hétfő délelőtt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Titkársága is közzétette XVI. Benedek pápa temetésével és a magyarországi emlékmisével kapcsolatos sajtóközleményét. Ebben arról számolnak be, hogy a Ferenc pápa által vezetett január 5-i temetésre Magyarországról is utaznak Rómába zarándokok. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András püspök, az MKPK elnöke, valamint Tóth Tamás, a testület titkára képviseli.

A magyar katolikus egyház január 9-én, hétfő este 6 órakor a budapesti Szent István-bazilikában szentmise keretében emlékezik meg az emeritus pápáról. A gyászmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, érsek lesz.

(Borítókép: XVI. Benedek nyugalmazott pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában felállított ravatalon 2023. január 2-án. Fotó: MTI / EPA-ANSA / Ettore Ferrari)

Rovatok