Index Vakbarát Hírportál

Bécs továbbra is közösen lép fel a migráció ellen Szerbiával és Magyarországgal

2023. január 3., kedd 18:03

Ausztria idén is szorosan együtt kíván működni Magyarországgal és a nyugat-balkáni államokkal a migráció fokozódása elleni fellépésben – jelentette ki Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

Gerhard Karner – Karl Nehammer kancellárral együtt – abból az alkalomból nyilatkozott, hogy Szerbia év elejétől felfüggesztette a vízummentességet India számára, enyhítve ezzel a migrációs nyomáson. Mindketten üdvözölték a lépést, utalva arra, hogy szerepet játszott benne az a megállapodás, amelyet Karl Nehammer Alekszandar Vucsics szerb elnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel írt alá novemberben.

Működik a migrációs fék

– fogalmazott a kancellár a megállapodásra utalva. Gerhard Karner felhívta a figyelmet arra, hogy az említett szoros együttműködés döntő tényező „az embercsempész-maffia elleni küzdelemben”.

Az osztrák belügyminisztérium szerint tavaly 18 ezer menedékkérelmet nyújtottak be indiai állampolgárok Ausztriában. November végi adatok szerint mindössze 33-an kaptak közülük menekültstátuszt, és csaknem 3500 kérvényt elutasítottak, 8750 eljárást még nem zártak le. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter és indiai hivatali partnere, Szubrahmanjam Dzsaisankar hétfőn Bécsben egy „migrációs és mobilitási partnerség” keretében megállapodtak, hogy India visszafogadja az illegálisan Ausztriába érkező állampolgárait.

Rovatok