Index Vakbarát Hírportál

Végleg eltűnt a McDonald’s egy balkáni országból

2023. január 3., kedd 08:51

Szombaton az utolsó McDonald’s is bezárt Bosznia-Hercegovinában.

A Sarajevo Timesnak a McDonald’s egyik alkalmazottja is megerősítette, hogy az utolsó gyorsétterem is bezárt 2022 utolsó napján, szombaton. Az azt megelőző napokban még hosszú sorokban álltak az emberek, hogy még egyszer, utoljára az étteremben ehessenek.

A lap emlékeztetett arra, hogy az első McDonald’s-étterem 2011-ben nyílt meg az országban. Napjainkig összesen öt éttermük volt Bosznia-Hercegovinában: ezek közül három Szarajevóban, kettő pedig Mostarban működött.

Tavaly decemberben derült ki, hogy az éttermek nehéz anyagi helyzetbe kerültek. A helyi sajtó szerint az egyik étteremnél például félmillió eurónak megfelelő tartozást halmoztak fel, és emiatt már egy bírósági ítélet is született arról, hogy a fizetési hátralék miatt ki kell üríteni, és vissza kell adni a tulajdonosnak az üzlethelyiséget.

Nem sokkal később az összes étterem működési engedélyét visszavonták. A szakértők úgy összegezték a helyzetet, hogy 

a McDonald’s egyszerűen túl drága árakkal operált ahhoz, hogy a boszniai környezetben működőképes legyen.

Nem mellékes az sem, hogy Bosznia-Hercegovinában rengeteg hagyományos, sült húsételt (cevapi, kebab stb.) árusító vendéglátó-helyiség működik, amelyek erős konkurenciát jelentettek a McDonald’snak. 

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok