Index Vakbarát Hírportál

Kedden megalakul az Egyesült Államok új Kongresszusa

2023. január 3., kedd 07:01

Kedden megalakul az Egyesült Államok új Kongresszusa, az ország két házból álló törvényhozása, az alsóházban republikánus, a felsőházban demokrata többséggel.

A képviselőházban többséget szereztek a republikánusok, melyről részletesen ide kattintva olvashat. Ezelőtt fontos fejlemény volt, hogy a félidős választások döntőjében a demokraták megszerezték a szenátus feletti ellenőrzést, így szembeszálltak az elsöprő veszteséget jósló előrejelzésekkel. 

A Kongresszus ünnepélyes ülése kedden délben kezdődik, majd a képviselőház a délutáni órákban tartja meg saját alakuló ülését. Az alsóház ülésének első napirendi pontja a házelnök megválasztása, amelyet egyenkénti, szóbeli szavazással bonyolítanak le, a sikeres választáshoz a szavazatok több mint felére van szüksége a jelöltnek.

A jelölés joga a többségi republikánusoké, akik vezetőjüket, Kevin McCarthy kaliforniai képviselőt indítják a pozícióért, megválasztása ugyanakkor nem ígérkezik könnyűnek, mert a képviselőcsoporton belül néhányan ellenzik elnökségét. Kevin McCarthy hétfőn újabb engedményeket és garanciákat jelentett be a személyével szemben kifogásokat hangoztató párttársai meggyőzésére.

A házelnök megválasztásáig a képviselőház tagjai nem tehetik le a képviselői esküt, és emiatt nem kezdődhet el a törvényhozói munka sem.

Az elmúlt két évben a demokrata Nancy Pelosi töltötte be az elnöki pozíciót, aki 2007 és 2011 között már volt vezetője a képviselőháznak.

81 taggal bővült a Kongresszus

Az Egyesült Államok 118. Kongresszusát november 8-án választották meg az amerikai polgárok. Az alsóház, a képviselőház tagjait 2 évre választják, így az teljesen megújult, míg a felsőház, a Szenátus tagjait 6 évre választják, ezért kétévente a szenátori helyek mintegy harmadára írnak ki választást.

A 118. Kongresszus képviselőházában a 435 képviselői helyből 222-t foglalhat el republikánus politikus, 212-t demokrata, és egy hely betöltetlen, miután a megválasztott képviselő, a demokrata Ronald McEachin virginiai politikus november elhunyt.

A 100 tagú Szenátusban formálisan a republikánusoknak van több képviselőjük, ugyanis 49 szenátorral rendelkeznek, míg a demokratáknak 48 szenátoruk van, ugyanakkor a 3 hivatalosan függetlenként feliratkozó szenátor a demokrata párthoz kötődő politikus. Decemberben Kirsten Sinema arizonai demokrata szenátor bejelentette, hogy az új Kongresszusban függetlenként politizál majd, miután bizonyos kérdésekben nem ért egyet pártjával, valamint a Washingtonban zajló, pártlogikán alapuló döntéshozatallal.

Az új Kongresszusnak 81 új tagja van, a képviselőházba 74 új képviselő került, közülük 40 republikánus és 34 demokrata, míg a szenátus 100 tagja közül 7 újonc szenátor, 5 republikánus és 2 demokrata.

A Pew Research társadalomkutató decemberben a Kongresszusban helyet foglaló veteránok számának alakulásáról jelentetett meg egy érdekes elemzést. E szerint 97-en szolgáltak korábban az Egyesült Államok fegyveres erőiben, ami mintegy 18 százalékos arány. A párthoz való tartozást tekintve a veteránok közül 72-en a republikánus padsorokban, míg 25-en a demokraták színeiben politizálnak.

Az elmúlt 70 évet tekintve, a katonai múlttal rendelkező tagok legnagyobb aránya a Szenátusban az 1970-es évek közepén volt 81 százalékkal, míg a képviselőházban az 1960-as évek végén, amikor a képviselők 75 százaléka volt korábban a fegyveres erők tagja.

(Borítókép: Kongresszusi ülés 2017. február 28-án. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)

Rovatok