Index Vakbarát Hírportál

Tényleg háborúra készül Kína?

2023. január 3., kedd 17:45

Herbert Raymond McMaster, Donald Trump volt amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy szerinte Hszi Csin-ping elnök háborúra készíti fel a kínai népet.

A CBS Face The Nation című műsorában, amelynek Margaret Brennan volt a házigazdája, McMaster azt mondta: az Egyesült Államoknak ügyelnie kell arra, hogy „ne essen ugyanabba a csapdába, mint amit Vlagyimir Putyinnal tettünk”, amikor a Kínával Tajvan miatt fenyegető konfliktusról van szó − írta meg az Insider

Ő és több szakértő, köztük Michele Flournoy, a védelmi minisztérium volt politikai államtitkára a műsorban az amerikai külpolitikát vitatta meg, többek között az Iránnal, az ukrajnai háborúval és a Kínával kapcsolatos kérdéseket.

McMaster nyugalmazott altábornagy, aki 2017-ben és 2018-ban nemzetbiztonsági tanácsadóként szolgált Donald Trump alatt, azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak komolyan kell vennie a Hszi részéről érkező potenciális fenyegetéseket, hozzátéve, hogy a vezető „komolyan gondolja, amit mond”.

Kína egyre agresszívabb

Kiemelte, hogy Hszi legutóbbi beszédeiben agresszívan pózolt, és azt mondta a kínaiaknak, áldozatokat kell hozni ahhoz, hogy Kína visszaállítsa nemzeti nagyságát. McMaster szerint az elnök közelmúltbeli nyilatkozataival „eléggé világossá tette”, hogy Tajvan bekebelezésére készül.

Kína egyre agresszívabbá vált, nemcsak gazdasági, pénzügyi és diplomáciai szempontból, hanem fizikailag, a hadseregével is

− tette hozzá.

McMaster sürgette, hogy az Egyesült Államok növelje katonai jelenlétét az ázsiai és csendes-óceáni térségben. „Sokat beszélünk arról, hogy a szövetségeseinkre támaszkodunk, és hogy talán ha hátrébb lépünk, akkor a szövetségeseink többet fognak tenni − mondta McMaster. – Szerintem valójában ennek az ellenkezője a helyzet. Ha az amerikaiak csak egy kicsit többet tesznek, sok szövetségesünk követni fogja a példát, és szintén megerősíti védelmi képességeiket és kapacitásaikat.”

A Kínai Kommunista Párt azzal nyitotta meg huszadik kongresszusát tavaly októberben, hogy kormánya „soha nem ígéri, hogy lemond az erő alkalmazásáról” Tajvan kérdésében. Novemberben Hszi sürgette a kínai hadsereget, hogy álljon készen egy esetleges háború esetén, és azt állította, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg 2027-re világszínvonalú haderő lesz.

Rovatok