Index Vakbarát Hírportál

Horrorbaleset Indiában, az egész országban felzúdulást keltett

2023. január 3., kedd 10:50

Egy durva baleset tartja lázban Indiát az új év eleje óta, aminek akár belpolitikai következményei is lehetnek.

A baleset az új év első napján, Delhiben történt. Az áldozat – egy 20 éves, rendezvényszervezőként dolgozó nő – a rendőrség közlése szerint egy rollerrel tért haza munkából vasárnap hajnalban, amikor egy autó (benne 5 emberrel) áthajtott rajta. A brutális balesetben

az áldozat testét a jármű mintegy 12 kilométeren át vonszolta magával. 

Minderről több köztéri kamerás felvétel is készült. Sokan arra következtetnek, hogy nem pusztán cserbenhagyásos gázolásról van szó, hanem egy szándékos gyilkosságról.

Nemi erőszak áldozata lehetett? 

A BBC szerint a nő holttestét végül vasárnap reggel találták meg Delhi északi részén, egy út mentén. A rendőrség hajszát indított, és sikerült megtalálniuk az autót, illetve elfogniuk annak vezetőjét. Utóbbi ellen emberölés miatt eljárás indult, és fennáll az a gyanú is, hogy szándékos emberölésről van szó.

Ezt a gyanút erősíti az áldozat családjának nyilatkozata is. Ők azt mondták, hogy szerintük a 20 éves nőt először megerőszakolták és utána megölték, erre utal szerintük az is, hogy a holttestet meztelenül találták meg az út mentén. A rendőrség viszont egyelőre cáfolta azt, hogy szexuális indíttatású bűncselekményről lenne szó.  

A baleset miatt több demonstrációt is tartottak Delhiben, a tüntetők azt követelték a hatóságoktól, hogy szolgáltassanak igazságot az áldozatnak. 

Politikai szálak

A rendőrség nemcsak az autó vezetőjét, hanem a többi utast is meggyanúsította az ügyben. Az egyik indiai ellenzéki párt, az AAP azt állítja, hogy az öt gyanúsított egyike egy politikus, méghozzá az indiai kormánypárt, a BJP tagja. Az országban korábban is voltak hasonlóan botrányos esetek, ezek közül volt olyan is, amely egy-egy politikushoz volt köthető. 

Az autó vezetője állítása szerint december 31-én egy barátjától vette kölcsön a járművet. Az illető azt mondta, hogy hangosan hallgatták a zenét a kocsiban, és ezért nem vették észre, nem hallották meg az elütött áldozat sikolyát sem. Az ügyben jelenleg is zajlik a szakértői vizsgálat. 

(Borítókép: Tüntető emberek a rendőrőrs előtt 2023. január 2-án Indiában, Újdelhiben. Fotó: Sonu Mehta/Hindustan Times via Getty Images)

Rovatok