Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik a Katar-gate botrány: újabb csalással vádolt EP-képviselőket függesztettek fel

2023. január 3., kedd 06:03

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke közösségi oldalán jelentette be, két parlamenti képviselő mandátumát függesztik fel a Katar-gate botrány miatt.

„A belga igazságügyi hatóságok kérésére gyorsított eljárást indítottam két európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére” – írta Twitter-oldalán Roberta Metsola, a testület elnöke hétfőn délután. Az AFP hírügynökség szintén Twitteren számolt be róla, hogy a két politikus mentelmi jogának felfüggesztése összefüggésben van a világbajnokság ideje alatt kirobbant, Katar-gate botrányként elhíresült üggyel.

Bár sem Metsola, sem az AFP nem nevezte meg, hogy kiknek a mentelmi jogát kérték ki a belga hatóságok, az ügy egyik fő gyanúsítottja, a görög Eva Kaili és férje mellett több más képviselőt is összefüggésbe hoztak a botránnyal. Az egyikük, Maria Arena pedig belga állampolgárságú – írja a hvg.hu.

Korrupciós botrány a vb ideje alatt

Néhány héttel ezelőtt tört ki a Katar-gate korrupciós botrány, amelyben többek között az Európai Parlament egyik alelnökét, Eva Kailit is előzetes letartóztatásba helyezték, a rendőrség pedig mintegy másfél millió eurót foglalt le és legalább húsz házkutatást tartott a nyomozás alatt.

Az Új Demokrácia párt december 16-i közleményében jelentette be a néppárti Maria Szpiraki felfüggesztését az ellene zajló nyomozás lezárásáig. Az EP-képviselő nyomatékosította, hogy a korrupciós botrányhoz semmi köze.

Időközben Francesco Giorgi beismerő vallomást tett, amelyben elismerte, hogy a titkos bűnszervezetük nemcsak a katariak, hanem a marokkóiak érdekét is szolgálta a kenőpénzért cserébe. Emellett azt állította, hogy az egész ügy kiagyalója a korábbi olasz nemzetiségű európai parlamenti képviselő, Pier Antonio Panzeri volt.

Roberta Metsola Twitter-bejegyzését azzal zárta, senki sem marad büntetlenül.

(Borítókép: Roberta Metsola 2022. december 12-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Rovatok