Index Vakbarát Hírportál

Járványriadó: a kínaiak három év elteltével szabadon utazhatnak

2023. január 3., kedd 14:56

Járványveszély miatt több országban riadót fújtak, miután a január 22-én kezdődő kínai holdújév alkalmából Peking három év elteltével engedélyezte az állampolgárok tömeges utazását külföldre. Párizs és Róma egységes uniós ellenőrzést kezdeményezett.

Olaszországban máris kötelezően tesztelik a Kínából érkező utasokat. Két, Milánóban landoló járaton az utasok fele koronavírus-fertőzötten érkezett.

„Az első járaton a 92 utas közül 35, azaz az érkezők 38 százalékának a tesztje volt pozitív. A második járaton a 120 utas 52 százaléka, egészen pontosan 62 volt Covid-pozitív” – idézte Guido Bertolasónak, Lombardia jóléti tanácsosának adatait a Sky News.

A korábbi évek gyakorlata alapján előreláthatóan több millió kínai kel útra, hogy ünnepük alkalmából szeretteikkel találkozzanak azok után, hogy Kínában feloldották a koronavírussal szemben alkalmazott, rendkívül szigorú zéró tolerancia elvét. Ennek nyomán az országban ugrásszerűen megnőtt a fertőzöttek száma.

Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada mellett Japán, India és Tajvan is kötelezően tesztelteti a Kínából érkező látogatókat.

Az Egyesült Államok területére csak azok a Kínából, Hongkongból vagy Makaóból érkező, kétéves vagy annál idősebb légi utasok léphetnek be, akik indulás előtt legfeljebb két nappal negatív eredményt mutattak fel, vagyis bizonyítottan nem koronavírus-fertőzöttek.

A koronavírus első európai áldozatát 2020. január 24-én Bordeaux-ban azonosították, a fertőzés azonban Olaszországban öltött először járványszerű méreteket.

A szigorú korlátozások alig két hónap alatt, 2020. március 18-ig több mint 250 millió európai életét bénították vagy keserítették meg.

A legtöbb beteget Európában azonosították, mindenekelőtt Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Oroszországban.

Az áldozatok népességarányos számát tekintve Magyarország a tragikus világranglista élbolyában járt.

Sokan utaznának

A kiutazások engedélyezésével egyidejűleg Hongkong után Kína is lazított a beutazási szabályokon. Ezzel összhangban január 8-tól eltörlik az országba érkezők kötelező, ötnapos karanténját.

A kormány „fokozatosan állítja vissza” a külföldi látogatók beléptetését, de egyelőre nem tudni, mikor engedélyezik a szabad turistautazást.

Egészségügyi szakértők és közgazdászok arra számítanak, hogy a kormányzó Kommunista Párt legalább az év közepéig fenntartja a Kínába való beutazás korlátozását, miközben az idősek millióinak beoltásáért kampányol.

Peking – alig egy héttel a mérföldkőnek számító tiltakozási hullám után – már december elején enyhített a nemzetközi viszonylatban rendkívül szigorúnak számító Covid-politikáján. A lakosságot azóta nem kényszerítik karanténtáborokba. A koronavírussal fertőzöttek – amennyiben enyhe vagy tünetmentes a betegségük – állami intézmények, kórházak helyett otthon is elszigetelhetik magukat.

A bejelentésre, miszerint a kínaiak három év elteltével gyakorlatilag újra szabadon utazhatnak, a többszörösére nőttek a nemzetközi jegyfoglalások és a vízummal kapcsolatos információk lekérdezése az utazási irodák honlapján.

A kínaiak körében a legnépszerűbb úti célok között szerepel Japán, Thaiföld, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália.

Kína a világjárvány kezdetén, 2020 elején leállította a vízumkiadást a külföldieknek, és az útlevelek kiadását a saját állampolgárainak.

A kínai bevándorlási hivatal szintén január 8-án kezdi meg a külföldre utazó turisták útlevelének kibocsátását.

A világjárvány idején a családi vészhelyzetben lévő kínaiak, valamint azok, akik számára létfontosságú volt a munkához kötődő utazás, kaphattak útlevelet. Ugyanakkor sok, külföldi vízummal rendelkező diákot és üzletembert a határőrök megakadályoztak a kiutazásban.

Azt a maroknyi külföldi üzletembert és másokat, akiket beengedtek Kínába, akár egy hétre is karanténba záratták.

Rasszizmussal vádolják a szigorító országokat

Jóllehet az 1,4 milliárd lakosú országban a közel három éve tartó szigorú korlátozások feloldása a fertőzés tömeges terjedését eredményezheti világszerte, a brit hatóságok egyelőre nem szigorítottak a Kínából érkező utasok ellenőrzésén – jelentette a BBC. Röviddel később azonban módosítottak nézetükön, így január 5-től a Kínából érkező utasok csak negatív teszt felmutatásával léphetnek be a szigetországba.

Ausztrália egyelőre nem vette fontolóra a beutazás rigorózusabb szabályozását.

Kína naponta nagyjából ötezer új fertőzöttről számol be. A helyzet ismerői szerint a számok nagyon alulbecsültek, A napi esetszám inkább az egymilliót közelíti. A Kínából érkező tudósítások szerint a kórházak túlterheltek, a lakosság pedig az alapvető gyógyszerekért áll sorba.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja azzal indokolja a Kínából érkezők szűrését, hogy „lelassítsa a vírus terjedését”, és meggyorsítsa az esetleges új mutánsok azonosítását.

A pekingi kormány mégis azzal vádolt egyes nyugati országokat, hogy „elnagyolják a helyzetet”.

„Azt hittem, minden külföldi ország megnyílt. Ez nem rasszizmus?” – írta egy dühös kommentelő a Weibón. Véleményét több ezren lájkolták, ugyanakkor mások megértést tanúsítottak az intézkedések iránt.

„Ez semmi ahhoz képest, amilyen korlátozásokkal a Kínába érkezőket sújtottuk” – jegyezte meg egy másik felhasználó.

Peking megsértődött

Kína elítélte, hogy több mint egytucatnyi ország kötelezővé tette a koronavírustesztek alkalmazását a Kínából beutazókkal szemben, miután a távol-keleti országban példátlanul megnőtt az esetszám.

Bizonyos országok kizárólag Kínából érkező utasokkal szemben léptettek életbe korlátozásokat. Ezek minden tudományos alapot nélkülöznek, és annál inkább elfogadhatatlanok

– jelentette be Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: Peking „ennek megfelelően ellenlépéseket tesz”. 

Kína jelenleg a legsúlyosabb járványkitöréssel néz szembe, különösen a 25 milliós lakosú Sanghajban, ahol az elmúlt hetekben a lakosság több mint kétharmada fertőződhetett meg koronavírussal – jelentette be a város egyik legnagyobb kórházának vezetője.

Jelenleg a koronavírus-járvány igen elterjedt Sanghajban: a lakosság mintegy hetven százalékát érintheti, ami húsz-harmincszor nagyobb arány, mint az előző, 2022 tavaszi járványkitöréskor – mutatott rá Csen Er-csen orvos, a neves sanghaji Rujcsin egyetemi kórház igazgatóhelyettese a People’s Daily című angol nyelvű kínai napilap egyik blogján. 

Más kínai nagyvárosokban, például Pekingben, az északi Tiencsinben, a délnyugati Csungkingban vagy a déli Kantonban az egészségügyi hatóságok úgy vélik: túl vannak a járvány csúcsán.

Magyarország nem szigorít

Olaszország egyike annak a 28 országnak, amely a határok nélküli schengeni övezethez tartozik. Párizs mellett az olasz miniszterelnök is a kínai utasok uniós szintű tesztelését szorgalmazza. Giorgia Meloni azzal érvel, hogy enélkül Olaszország saját intézkedései hatástalanok maradnak.

Az EU január 4-én vitatja meg, hogy egységesen és összehangoltan lép-e fel a kínai járványveszéllyel szemben.

A magyar hatóságok nem válaszoltak egyenesen a hvg.hu kérdésére, hogy Magyarországon várható-e bármilyen, a Kínából érkezőket érintő beutazási korlátozás, Covid-tesztelés a repülőtéren, kötelező karantén vagy hasonló intézkedés.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan monitorozza az akut légúti fertőzéseket okozó vírusokat, amelyről rendszeresen tájékoztatja a lakosságot, figyelemmel kíséri az aktuális járványügyi helyzetet, és indokolt esetben javaslatot tesz a szükséges járványügyi intézkedésekre

– így reagált az NNK.

(Borítókép: Kyodo News / Getty Images)

Rovatok