Index Vakbarát Hírportál

Visszatérhet a maszkviselés a briteknél

2023. január 3., kedd 15:28

Nagy-Britannia egészségügyi vezetői azt tanácsolják a betegeknek, hogy kezdjenek el arcmaszkot viselni, vagy maradjanak otthon.

A javaslat oka a fertőzések számának növekedése, mivel az influenza és a koronavírus egyre nagyobb nyomást gyakorol a Népegészségügyi Szolgálat (NHS) rendszerére − írta meg a The Sun

A brit Egészségbiztonsági Ügynökség szerint ez segíteni fog a koronavírus, az influenza és a skarlát terjedésének visszaszorításában.

Susan Hopkins egyetemi tanár, vezető egészségügyi tanácsadó arra kérte a felnőtteket, hogy „próbáljanak otthon maradni, ha rosszul érzik magukat”, akik pedig kénytelenek elmenni otthonról, azok viseljenek arcmaszkot.

Hozzátette:

Fontos, hogy a fertőzés terjedését az iskolákban és más oktatási és gyermekgondozási intézményekben a lehető legkisebbre csökkentsük.

Arra is felszólította a szülőket, hogy ne vigyék gyermeküket iskolába, ha betegek vagy lázasak.

Hopkins professzor kifejtette:

Ha gyermeke rosszul érzi magát, és lázas, maradjon otthon, akár iskolás, akár óvodás, amíg jobban nem érzi magát, és a láza nem csillapodik.

Sokan meghalhatnak a rendszer túlterheltsége miatt

Az ügynökség sürgette a szülőket, hogy gondoskodjanak arról, hogy a jogosult gyermekek megkapják az influenza elleni védőoltást. Hopkins hangsúlyozta, hogy a védőoltás nem jelent veszélyt. Az influenza elleni védőoltás továbbra is elérhető minden jogosult csoport számára, és ez a legjobb védelmet jelenti a vírus ellen.

Az idősebb korosztályok körében jó az oltási kedv, de a kisgyermekek körében továbbra is alacsony az oltási arány. Az influenza nagyon kellemetlen lehet, és bizonyos esetekben súlyosabb betegséghez vezethet. Ha gyermeke beoltatja magát, az megvédi őt és azokat, akikkel kapcsolatba kerül

− fogalmazott.

Korábban egy vezető brit orvos arra figyelmeztetett, hogy hetente akár ötszáz ember is meghalhat a rendszer téli influenzaválság okozta terhelése miatt.

Adrian Boyle, a Brit Sürgősségi Orvostani Egyesület (Royal College of Emergency Medicine) elnöke elmondta:

Még soha nem volt ilyen rossz a helyzet, mint tavaly decemberben, amikor is a kórházak kihasználtsági szintje minden idők legmagasabbika volt. A várakozási idők adatait nem ismerjük, mert csak néhány hét múlva jelennek meg, de meglepődnék, ha nem az eddigi legrosszabbak lennének. Úgy gondoljuk, hogy hetente három-ötszáz ember hal meg a sürgősségi ellátással kapcsolatos problémák miatt. 

(Borítókép: Leon Neal / Getty Images)

Rovatok