Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt 65 ezren búcsúztak el XVI. Benedektől

2023. január 3., kedd 07:41

XVI. Benedek emeritus pápa holtteste bíborvörös párnákon nyugodott, hétfőn a Szent Péter-bazilikában feküdt, miközben tízezrek álltak sorba, hogy tisztelegjenek a nyugalmazott pápa előtt, aki egy évtizeddel ezelőtt a világot megdöbbentette nyugdíjba vonulásával.

Az óév utolsó napján, szombat reggel 95 évesen meghalt emeritus pápa ravatalát hétfőn 9 órakor nyitották meg. A háromnapos megtekintés első napjának előestéjén olasz biztonsági tisztviselők azt mondták, hogy legalább 25-30 ezer ember jön el hétfőn. Az első nap végére azonban mintegy 65 ezren mentek el a síremlék mellett – közölte a Vatikán.

Nem sokkal reggel 9 óra után a bazilika ajtaját kinyitották, hogy az emberek – akik egy része órákig várakozott – leróhassák kegyeletüket a néhai pápának, aki 2013-ban vonult vissza a pápaságból.

Az egyszerűség jegyében tartanak búcsúszertartást

A katolikus hívek és látogatók az AP News szerint élénken haladtak felfelé a középső folyosón, hogy elmenjenek a kendővel letakart koporsó mellett, miután a Szent Péter téren kígyózó sorban várakoztak délelőtt.

XVI. Benedek testét a püspök csúcsos fejfedőjével és vörös köpenyével öltöztették fel. A nyilvános megtekintést hétfőn 10 órára, kedden és szerdán pedig 12 órára tűzték ki a csütörtök reggeli temetés előtt, amelyet Ferenc pápa vezet a Szent Péter téren.

XVI. Benedek kívánságának megfelelően a csütörtöki temetést az egyszerűség jellemzi majd – közölte a Vatikán a haláleset szombati bejelentésekor.

Hétfőn a Vatikán megerősítette a temetés terveit.

Kívánságának megfelelően XVI. Benedek sírja a bazilika alatti kriptában lesz, amelyet utoljára II. János Pál használt,

mielőtt a szent testét 2011-es boldoggá avatása előtt az emeletre, a főbazilikába szállították – közölte Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

Sergio Mattarella olasz elnök is eljött, hogy megtekintse a holttestet. A Vatikán közölte, hogy csak két nemzet hivatalos küldöttségét – Olaszországból és XVI. Benedek szülőhazájából, Németországból – hívták meg hivatalosan a temetésre, mivel az emeritus pápa már nem volt államfő.

(Borítókép: XVI. Benedek nyugalmazott pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában felállított ravatalon 2023. január 2-án. Fotó:  Stefano Costantino / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

 

Rovatok